Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verhagen ergert zich aan tempo ambtenaren

10 feb 04

Ambtenaren op de ministeries stellen zich zo vaak conservatief op dat de uitvoering van belangrijke kabinetsplannen veel te lang op zich laat wachten. Dat oordeel heeft CDA-fractievoorzitter Verhagen dinsdag geveld in het Algemeen Dagblad.

Volgens hem voeren ambtenaren altijd allerlei argumenten aan waarom plannen niet sneller kunnen worden uitgevoerd. "Ik ben niet conservatief, maar ambtenaren zijn conservatief.'' Als voorbeeld noemt Verhagen het ministerie van partijgenoot minister Donner. "Het ministerie van Justitie is een mammoettanker die allemaal juridische argumenten aandraagt waarom het roer niet om kan."

Volgens Verhagen blijft bijvoorbeeld het plan om gemeentelijke toezichthouders bestuurlijke boetes voor kleine overtredingen te laten uitdelen te lang liggen. Verhagen kondigt aan dat zijn fractie sneller zelf met wetsvoorstellen zal komen.

Het ministerie van Justitie vindt dat Verhagen "geen juist beeld" geeft van de werkzaamheden. Volgens Donners woordvoerder hebben de justitieambtenaren de laatste tijd "flinke inspanningen" geleverd voor de terrorismebestrijding, het veiligheidsplan en de aanpak van veelplegers. Ook het voorbeeld van de bestuurlijke boetes geeft volgens de woordvoerder een onjuist beeld. Volgens hem wist de Kamer dat er nog allerlei adviezen bij organisaties werden gevraagd.

GroenLinks wil weten wat premier Balkenende vindt van deze beweringen en heeft dinsdag om een brief gevraagd. De partij verbaast zich erover dat Verhagen kennelijk nog meer wetsvoorstellen wil indienen. Uit een inventarisatie van de partij blijkt dat steeds meer wetsvoorstellen worden ingediend, wat in strijd is met het streven van dit kabinet naar minder regels.

In 2003, het eerste jaar van Balkenende II, werden 267 wetsvoorstellen, inclusief de initiatiefwetten, ingediend. In 2002 bij Balkenende-I waren dat er 252 en aan het begin van Paars I in 1998 ging het nog om 218 wetsvoorstellen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief