Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Honderd doden door zelfmoordaanslagen in Irak

11 feb 04

Twee zware zelfmoordaanslagen hebben binnen 24 uur aan ongeveer honderd Irakezen het leven gekost. Beide aanslagen, op dinsdag en woensdagochtend, waren gericht tegen Irakezen die samenwerken met de Amerikaanse strijdkrachten.

Woensdag ontplofte in het centrum van Bagdad een krachtige autobom voor een rekruteringscentrum van het Iraakse leger. Ten minste 44 mensen kwamen om het leven en 25 anderen raakten gewond.

Dinsdag was een politiebureau in Iskandariya, ten zuiden van de hoofdstad, het doelwit van een zelfmoordaanslag. Die explosie kostte aan circa 55 personen het leven. Ongeveer evenveel mensen raakten toen gewond.

De auto die woensdag voor het rekruteringscentrum ontplofte, was geladen met mogeljk 225 kilo springstof. De chef van de verkeerspolitie van Bagdad zei dat de auto zeer langzaam reed, toen het op het gebouw afreed. De explosie sloeg een gat in het asfalt dat na de ontploffing bezaaid lag met resten van de auto en geronnen bloed. "We renden onmiddelijk naar binnen om alle dekens te halen die we konden vinden om de doden te bedekken'', aldus een van de overlevenden.

De aanslagen bevatten opvallend veel overeenkomsten. In beide gevallen was de explosie gericht tegen lange rijen wachtende mensen die solliciteerden naar een baan bij de politie of het leger. Deze instanties zijn van vitaal belang voor de Amerikanen die vanaf 30 juni de macht willen overdragen aan de Irakezen.

Amerikaanse functionarissen maakten maandag bekend over een brief te beschikken waarin de terreurgroep al-Qaeda wordt gevraagd in Irak onrust te zaaien om de Amerikaanse bezetting te doen mislukken. De nieuwe Iraakse politie zou moeten worden aangevallen om te voorkomen dat zij zich tot belangrijke factor ontwikkelt.

De Iraakse politie verklaarde dinsdag dat een buitenlandse terrorist achter de aanslag tegen het politiebureau in Iskandariya zit, "omdat alleen Iraki's het slachtoffer werden''. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder vertoont het geweld "vingerafdrukken'' van al-Qaeda.

Verder waren dinsdag twee politieposten elders in Irak het doelwit van geweld. Daardoor kwamen enkele personen om het leven. Om de Iraakse hoofdstad beter tegen geweld en de georganiseerde misdaad te beschermen, pleitte de Iraakse politie dinsdag voor een veiligheidskordon. Op veel locaties rond de stad moeten posten komen waar politie en soldaten het doorgaande verkeer controleren.

De verdreven Iraakse leider Hoessein, die op 13 december was opgepakt, verkeert in goede gezondheid. Een woordvoerder van het Amerikaanse bestuur in Irak sprak dinsdag geruchten tegen dat Saddam kanker zou hebben. Volgens de zegsman werkt de voormalige leider niet mee met de Amerikaanse autoriteiten: "De vroegere president wordt nader verhoord. De ondervraging spitst zich toe op veiligheidszaken en financiën.''

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief