Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

WHO: mens geeft vogelpest niet door

7 feb 04

Er is geen genetisch bewijs gevonden dat vogelpest in Vietnam zich van mens op mens verspreidt. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaard na onderzoek. Eerder sprak de WHO het vermoeden uit dat twee zussen aan de ziekte overleden waren na besmetting door hun broer.

De twee vrouwen, van 23 en 30 jaar oud, overleden op 23 januari. Zij testten positief op het H5N1-virus, de voor mensen dodelijke variant van vogelpest. Eerder was hun 31-jarige broer bezweken aan een longaandoening. Na onderzoek is gebleken dat de virussen waaraan de zussen zijn overleden, geen genen bevatten van menselijke influenza. De WHO twijfelde al of de broer met het vogelpestvirus was besmet. Omdat de man was gecremeerd, kon de precieze doodsoorzaak niet meer worden achterhaald.

De organisatie stelt dat het H5N1-virus tot dusver niet is gemuteerd tot een vorm die zich gemakkelijk van mens op mens kan verspreiden. De nieuwe conclusie bevestigt eerdere veronderstellingen dat de kans dat mensen elkaar hebben besmet gering is.

Volgens de WHO is de uitbraak geen epidemie. Dat zou het wel kunnen worden, als het virus muteert tot een vorm die zich van mens tot mens verspreidt. De WHO zegt dat zo'n variant wereldwijd miljoenen mensen het leven kan kosten. In Azië heeft vogelpest tot nu toe achttien doden geëist. Dertien slachtoffers vielen in Vietnam, vijf in Thailand. Het gaat vooral om jonge kinderen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief