Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN-missie in Irak ontmoet grootayatollah

12 feb 04

Een missie van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar verkiezingen in Irak, heeft donderdag een twee uur durende ontmoeting gehad met de belangrijkste religieuze leider van de sjiieten, grootayatollah Ali al-Sistani. Die dringt aan op vervroegde stembusgang in Irak voor de Amerikanen op 30 juni de macht overdragen aan de Irakezen.

De leider van de VN-missie, Lakhdar Brahimi, zei na afloop van het overleg dat de VN de roep van Al-Sistani om verkiezingen steunt, maar Brahimi noemde hiervoor geen tijdstip. "Hij houdt vast aan verkiezingen en wij steunen hem hierin voor 100 procent omdat een verkiezing de beste manier is voor een volk om een staat op te zetten die hun belangen dient'', zei Brahimi.

"Wij zijn het met de sayyid eens dat deze verkiezingen goed moeten worden voorbereid en onder de beste omstandigheden moeten plaatsvinden'', aldus de Algerijnse diplomaat. Al-Sistani dringt al maanden aan op vervroegde verkiezingen. Om zijn eis kracht bij te zetten, gingen honderdduizenden sjiieten de straat op.

De Amerikanen en de regeringsraad willen pas eind volgend jaar verkiezingen houden. Het land zou voor een stembusgang nu niet veilig genoeg zijn. Bovendien ontbreken bevolkings- en kiesregisters, zeggen zij. Ook secretaris-generaal Kofi Annan van de VN heeft zich eerder sceptisch uitgelaten over vervroegde verkiezingen in Irak.

Getuigen zagen Brahimi en twee ander leden van het team het huis van de grootayatollah in de heilige stad Najaf rond 10.00 uur plaatselijke tijd binnengaan. Sjiieten vormen circa 60 procent van de circa 25 miljoen inwoners van het land. Najaf ligt ongeveer 160 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Bagdad.

De 73-jarige Al-Sistani leeft zeer teruggetrokken in Najaf. Hij verlaat zijn zwaar bewaakte huis zelden en onderhoudt alleen via tussenpersonen contact met het Amerikaanse bestuur. Zo heeft hij de hoogste Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, Paul Bremer, nog nooit ontmoet. Het overleg volgt na twee aanslagen die het leven kostten aan honderd Irakezen.

(Bron: ANP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief