Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Terroristen hebben nog geen kernwapen'

12 feb 04

Terroristen beschikken nog niet over kernwapens en zijn de komende jaren ook niet in staat om zo'n wapen te maken of te kopen. Dergelijke groepen zijn echter wel in staat om een vuile bom te maken en die te laten ontploffen. Het gaat om een conventioneel springtuig met daaromheen een laag radioactief materiaal afkomstig uit ziekenhuizen, laboratoria en kerncentrales, ook wel kernwapens voor doe-het-zelvers genoemd.

Dat zei donderdag A. Versteegh, de directeur van de Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) in Petten. Kennis en nucleair afval voor het maken van vuile bommen zijn volgens hem "vermoedelijk'' te koop in voormalige Oostbloklanden en in landen als Pakistan.

Versteegh hamert op waakzaamheid.Het effect van een vuile bom staat volgens de directeur van het kenniscentrum echter "in geen verhouding'' tot de effecten van biologische wapens en een conventionele fragmentatiebom. De straling die vrijkomt is gering, waardoor er bij een terreuraanslag daardoor niet direct doden of gewonden zullen vallen."Het zal vooral een geweldig psychologisch effect hebben. Radioactieve straling kun je niet zien. Mensen zijn er buitengewoon bang voor.''

Versteegh sluit niet uit dat de mensen die zo'n aanslag van dichtbij meemaken, na vijf, tien of twintig jaar een verhoogd risico op longkanker lopen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief