Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Europa moet zich verzetten tegen de Verenigde Staten'

12 feb 04

Johanna Boogerd, lid van het Europees Parlement voor D66, is van mening dat de Verenigde Staten veel te ver gaan in hun 'war on terrorism'. Volgens Boogerd druist de 'war on terrorism' niet alleen in tegen Europese privacywetgeving maar dreigen de Amerikaanse regels ook handelsbelemmeringen te vormen wanneer de Europese Commissie en de Raad niet snel ingrijpen. Boogerd zei dit gisteren op een partijbijeenkomst in Purmerend. Boogerd wil dat D66 dit onderwerp op de agenda zet voor de Europese verkiezingen van juni dit jaar.

'Europa moet zich verzetten tegen de Verenigde Staten'
"Dat de aanslagen van 11 september om een antwoord vragen lijdt geen twijfel. Het is alleen de vraag of we daar zo ver in moeten gaan als de Verenigde Staten willen. Bush en zijn regering gaan volgens mij veel te ver". Aldus Johanna Boogerd.

De opeenstapeling van regelgeving heeft volgens Boogerd ernstige gevolgen voor burgers, bedrijfsleven, en vliegmaatschappijen. Ze geeft in haar speech van vanavond aan dat zelfs Eurocommissaris De Palacio deze week in Straatsburg heeft aangegeven te twijfelen aan de afgelasting van vluchten naar de VS, enkele weken geleden. Johanna Boogerd heeft in en eerder stadium reeds aangekondigd naar het Europees Hof van Justitie te gaan om een overeenkomst van de Europa met de VS te laten toetsen.

Sinds enige tijd zijn Amerikaanse douaniers aanwezig in Nederlandse havens. Amerikaanse 'bioterrorism'-maatregelen hebben rechtstreekse gevolgen voor Nederlandse handelsbelangen. In diverse gesprekken met ondernemers in de Rotterdamse haven bleek dat de Amerikaanse inmenging veel te ver gaat.

"De verdeeldheid van Europa, die versterkt wordt door het opwekken van cynisme jegens Europa, komt ons daarmee duur te staan. Zonder krachtige tegenspraak krijgen de Amerikanen vrij spel", aldus Boogerd.

(Bron: www.d66.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief