Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Nederlands pluimvee tijdens vogeltrek in hok'

13 feb 04

Nederlandse boeren moeten hun kippen, kalkoenen en eenden voorlopig in de hokken houden. Dat heeft het productschap Pluimvee en Eieren (PPE) besloten. De maatregel geldt voor de periode gedurende de vogeltrek, die tot eind april duurt.

Met de maatregel wil het productschap een nieuwe uitbraak van vogelpest in Nederland voorkomen. De organisatie maakt zich zorgen over de situatie in Azië, en heeft ook de epidemie in ons land, vorig jaar, nog vers in het geheugen. Toen werd de uitbraak vrijwel zeker veroorzaakt doordat in het wild levende vogels het virus verspreidden.

Het besluit geldt voor alle bedrijven waar kippen, kalkoenen en eenden vanuit hun hokken vrijuit naar buiten kunnen. Concreet houdt het in dat het pluimvee gedurende de vogeltrek niet in contact kan komen met vogels of met hun mest. "We moeten alert reageren na de lessen die we vorig jaar geleerd hebben", aldus een woordvoerder van het schap.

Het PPE neemt de maatregel zonder directe toestemming van het ministerie. Het schap wil wel van de overheid de toestemming dat tijdens de "ophok-periode" biologische eieren en vlees verkocht blijven worden.

Bedrijven die zich niet aan de maatregel houden, kunnen een sanctie tegemoet zien. Er zijn ongeveer drieduizend pluimveebedrijven in Nederland, waarvan de helft zich toelegt op de leg en de andere helft op de productie van vlees. Van de drieduizend bedrijven zijn er ongeveer 260 waar kippen vrij naar buiten kunnen.

Hobbypluimveehouders hoeven de maatregel niet verplicht toe te passen, maar worden wel verzocht "zich op passende wijze bij de sector aan te sluiten". Volgens de Stichting Wakker Dier zal de maatregel veel leed geven bij "kippen die gewend zijn lekker buiten te kunnen scharrelen".

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief