Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zuid-Koreaanse troepen naar Irak

13 feb 04

Zuid-Korea gaat 3000 militairen naar Irak sturen. Het parlement in Seoul heeft een kabinetsvoorstel daartoe met 155 tegen 50 stemmen aangenomen. De 3000 militairen komen bovenop de 465 militairen die nu al in Zuid-Irak zijn.

President Roh Moo-hyun zegde bondgenoot VS de troepen al in oktober toe. Sindsdien volgden nog maanden van soms verhitte debatten in het verdeelde Zuid-Korea. Voor de zitting in het Koreaanse parlement probeerden 15 betogers de voorzitter van het parlement bij zijn huis tegen te houden om de stemming te frustreren. Een politieeenheid van 80 agenten dreef de groep uiteen.

Met de extra troepen wordt Zuid-Korea na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het land met de meeste soldaten in Irak. De 3000 militairen gaan volgens militaire bronnen in Zuid-Korea in april naar Irak en worden gestationeerd in de Noord-Iraakse stad Kirkuk. Het detachement bestaat uit 1600 man onderhoudspersoneel en medici en 1400 man gevechtstroepen om hen te beschermen.

In een voorstad van Bagdad is bij een explosie een Amerikaanse soldaat gedood en zijn twee anderen gewond geraakt. De militairen waren op patrouille ten westen van de hoofdstad toen de bom afging.

De laatste maanden maakten tegenstanders van de Amerikaanse aanwezigheid in Irak bij aanslagen op coalitietroepen vaak gebruik van bommen langs de weg. Het totaal aantal omgekomen soldaten sinds het einde van de oorlog in Irak staat nu op 538.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief