Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry bindt weer twee staten aan zijn zegekar

15 feb 04

In de strijd om de democratische presidentskandidatuur heeft John Kerry twee zeer eenvoudige overwinningen behaald. Zowel in de westelijke staat Nevada als in Washington D.C. in het oosten van de Verenigde Staten wist hij de meeste kiezers achter zich te scharen.

Kerry heeft nu veertien van de zestien staten waar voorverkiezingen zijn gehouden, op zijn naam geschreven. Hij lijkt rechtstreeks af te stevenen op de algemene overwinning, die hem het recht geeft de republikeinse kandidaat, de zittende president George W. Bush, in november uit te dagen.

De beide overwinningen leverden Kerry veertig kiesmannen op voor de democratische conventie in juli. In totaal heeft hij al ongeveer een kwart van de kiesmannen veroverd die nodig zijn om op de conventie de democratische kandidatuur in de wacht te slepen.

Wisconsin
Kerry's belangrijkste overgebleven democratische tegenstanders, John Edwards en Howard Dean, lieten de voorverkiezingen in Nevada en Washington D.C. voor wat ze waren. Zij richten hun aandacht volledig op de staat Wisconsin, waar dinsdag voorverkiezingen worden gehouden en waar veel meer kiesmannen te verdienen zijn.

Opiniepeilingen laten echter zien dat Kerry ook in Wisconsin ver voor ligt op Dean en Edwards. De grote vraag is dan ook of beide opponenten zich na een eventuele nederlaag terugtrekken als kandidaat. John Edwards houdt tot nu toe bij hoog en bij laag vol dat hij door zal gaan.

Dean geeft niet op

Howard Dean heeft in een interview met Fox News laten weten dat ook hij voorlopig niet van plan is zich terug te trekken uit de race. De voormalig favoriet heeft tot nu toe in geen enkele staat een overwinning behaald. Hij liet weten dat hij voldoende financiële middelen heeft om de strijd voort te zetten en verklaarde dat hij doorgaat, "op wat voor manier dan ook". "Het is het belangrijkste wat ik in mijn leven heb gedaan", aldus Dean.

(Bron: NOS Nieuws/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief