Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geplaagde uitkeringsfabriek terug in zwaar weer

16 feb 04

Voor de zoveelste keer in zijn korte bestaan is de uitvoerder van de WW en de WAO, het UWV, in onrustig vaarwater gekomen. De door reorganisaties geplaagde uitkeringsfabriek krijgt een tijdelijk voorzitter nu het kabinet zijn vertrouwen in de top van het UWV heeft verloren. Het bestuur loog volgens het ministerie van Sociale Zaken over zijn luxueuze onderkomen.

Nadat de uitvoering van de sociale zekerheid in de jaren negentig verschillende keren op de schop werd genomen, ontstond het UWV op 1 januari 2002 uit een fusie tussen de uitvoeringsinstellingen GAK, SFB, GUO, Relan en Uszo en hun opdrachtgever LISV.

De nieuwe organisatie werd na de Belastingdienst de grootste uitvoerder van de overheid met ongeveer 22.000 medewerkers. De komende jaren gaat dat aantal echter drastisch omlaag. Vorige zomer werd bekend dat het UWV, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, het mes zet in bijna eenderde van de arbeidsplaatsen.

Het UWV heeft een veelheid aan taken. De belangrijkste is het verstrekken van ruim 1,2 miljoen WW-uitkeringen, uitkeringen aan arbeidsongeschikten en ziekengeld. De instantie int ook voor ruim 20 miljard euro aan sociale premies over het brutoloon van alle werknemers. Verder coöordineert het UWV de begeleiding van zieke en werkloze mensen naar werk.

Maandag zegde minister De Geus zijn vertrouwen op in UWV-voorzitter T. Joustra en diens plaatsvervanger P. Cloo. De twee hebben volgens De Geus "onjuiste, althans onvolledige informatie'' verstrekt over de buitensporig hoge kosten van het nieuwe hoofdkantoor van het UWV.

Het is niet de eerste keer dat de relatie tussen het UWV en de minister deuken oploopt. Zo heeft de uitvoerder een conflict met adviesbureau Boer & Croon, de voormalige werkgever van minister De Geus van Sociale Zaken. Volgens het UWV is er voor de adviseurs bij Boer & Croon te weinig premie voor de WAO en de WW afgedragen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief