Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Saddam financierde Britse politici

17 feb 04

Britse politici hebben in het verleden via een omweg grote sommen geld van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein ontvangen om hun campagnes tegen de sancties van de Verenigde Naties te financieren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse krant The Guardian, dat dinsdag is gepubliceerd.

De krant heeft in Bagdad de hand weten te leggen op documenten die in het ministerie van Olie zijn gevonden. Daaruit zou blijken dat voormalig Labour-parlementariër George Galloway, Labour-parlementariër Tam Dalyell en de voormalige Ierse premier Albert Reynolds geld uit het olie-voor-voedselprogramma hebben ontvangen. Dit programma was juist bedoeld om de onbedoelde gevolgen van de VN-sancties voor de Iraakse burgerbevolking te ondervangen.

Het 'oliegeld' werd via drie Arabische zakenlieden, die in Groot-Brittannië woonden, op de bankrekening gezet van Mariam Appeal, een op Irak gericht liefdadigheidsfonds waarvan Galloway voorzitter was, en twee andere belangengroepen, waar Dalyell en Reynolds nauw bij betrokken waren. Het zou om een bedrag van circa 1 miljoen dollar gaan.

Vorig jaar meldde een andere Britse krant, The Daily Telegraph, al dat Galloway geld aannam van het Iraakse regime. Hij was fel tegen de oorlog om Saddam Hoessein ten val te brengen en omschreef de Amerikaanse president George Bush en de Britse premier Tony Blair als wolven die zich op Irak stortten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief