Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Milosevic weer ziek

18 feb 04

De zitting in het proces tegen de voormalige Joegoslavische en Servische ex-president Slobodan Milosevic gaat woensdag niet door wegens de slechte gezondheidstoestand van de verdachte. Dat heeft het VN-hof woensdagochtend bekendgemaakt. Het is de veertiende keer dat het proces moet worden opgeschort.

De 62-jarige Milosevic staat sinds februari 2002 terecht voor het Tribunaal wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Kosovo, Kroatië en Bosnië. Voor Bosnië komt daar nog een genocide-aanklacht bij.

Door de nieuwe ziekte van 'Slobo' is ook de (voorlopige) afronding van de presentatie van de bewijsmiddelen van de aanklagers voorlopig van de baan. Die had donderdag moeten gebeuren, nadat zo'n 300 getuigen à charge zouden zijn opgeroepen. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste rechtszaak tegen een voormalig staatshoofd voor een VN-hof kan worden voortgezet.

Volgens de griffie van het Tribunaal wordt nog gewacht op gegevens van een nader medisch onderzoek. Over de aard van de nieuwe klachten van 'Slobo' zijn vooralsnog geen mededelingen gedaan. In het verleden had Milosevic geregeld last van griep en/of hoge bloeddruk en/of uitputtingsverschijnselen.

De Jamaicaanse VN-rechter Robinson, die de zitting in afwezigheid van de Brit May voorzat, had eerder gesteld dat Milosevic 'indisposed' (onwel) was. Daarom is Milosevic "niet in een positie om vandaag naar het hof te komen''. Hij zei even na negenen binnen drie à vier uur nadere informatie te verwachten en de partijen op de hoogte te zullen houden.

Voor de laatste loodjes van de presentatie van haar zaak was, tegen haar gewoonte in, hoofdaanklaagster Carla Del Ponte woensdagochtend zelf naar de rechtszaal gekomen. Normaal laat de Zwitserse zich vervangen door de Brit Geoffrey Nice.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief