Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Qurei wil vredesmacht in Gazastrook

18 feb 04

De Palestijnse premier Ahmed Qurei wil dat een internationale troepenmacht de vrede tussen Israëliërs en de Palestijnen in de Gazastrook gaat bewaken als Israël zich uit het gebied heeft teruggetrokken. Dat heeft de Palestijnse regeringsleider woensdag in het Europees Parlement in Brussel gezegd.

De Israëlische premier Ariel Sharon maakte deze maand bekend dat hij de meeste joodse nederzettingen uit de Gazastrook wil weg hebben. Israël bezette het gebied tijdens de oorlog van 1967. Sharon heeft niet gezegd wanneer Israël zich terugtrekt.

Qurei zei ervan overtuigd te zijn dat de Palestijnen in staat zijn het gebied te besturen. Een buitenlandse troepenmacht moet er echter voor zorgen dat er geen machtsvacuüm onstaat als de Israëlische kolonisten en het leger zich hebben teruggetrokken. "Wat we van jullie willen is steun om onze veiligheid op te bouwen'', aldus Qurei. De aanwezigheid van een vredesmacht moet ook verkiezingen mogelijk maken.

De bewindsman reageerde positief op een opmerking van een parlementariër die suggereerde om zowel Amerikaanse als Europese militairen te zenden. De Amerikaanse zouden populair zijn in Israël, terwijl Palestijnen de militairen van de Europese Unie zouden respecteren.

Israëlische functionarissen zijn bang dat de militante organisatie Hamas van de terugtrekking van het Israëlische leger gebruik zal maken door Gaza-Stad in te nemen en aanvallen op Israëliërs op te voeren. Qurei wilde woensdag niet zo ver gaan, maar waarschuwde wel voor spanningen tussen democratische, seculiere, Palestijnen en anderen "met een extremistische agenda''. Daarom is de troepenmacht van vitaal belang, aldus Qurei.

Op zwaarbewaakte complexen in de Gazastrook wonen ongeveer 7500 kolonisten. Zij worden omringd door circa een miljoen Palestijnen.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief