Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Urban-zenders moeten elkaar niet beconcurreren'

19 feb 04

De twee publiek betaalde 'Urban-zenders' in Nederland moeten niet in elkaars vaarwater gaan zitten. Dat zei staatssecretaris Van der Laan (Media) donderdag bij de opening van de hoofdvestiging van radiozender FunX in Rotterdam. FunX richt zich op stadsjongeren in de grote steden. Publieke Omroep (PO) onlangs is begonnen met de kabelzender Urban Radio, die een soortgelijke doelgroep kent.

Het budget voor FunX, dat in de vier grote steden uitzendt, komt voor de helft van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en voor de andere helft van de vier grote steden. Het geld voor Urban Radio komt uit de omroepbegroting. Van der Laan wil daarom dat de zenders elkaar niet gaan beconcurreren. Ze zal daar streng op toezien, beloofde ze donderdag.

Urban Radio zendt sindskort uit op de kabelfrequenties van het vroegere Colorful Radio. De Vereniging Commerciële Radio (VCR) is het oneens met het feit dat PO een nieuwe zender is begonnen en heeft een kort geding aangespannen. De uitspraak daarvan laat nog op zich wachten. Ondertussen is Urban Radio al wel begonnen met uitzenden.

Florent Luyckx is benoemd tot zendercoördinator. Hij is dat ook bij 3FM. Van der Laan wil dat hij met zijn team niet opnieuw het wiel gaat uitvinden en dat zij leren van de FunX-ervaringen. "De toon die gevonden is, de presentatie en ook de muziekmix, daar kan Publieke Omroep ook mee uit de voeten. Urban Radio moet zich meer gaan richten op stadsjongeren buiten de vier grote steden'', aldus de staatssecretaris.

De D66-bewindsvrouw wil dat beide zenders goed gaan samenwerken en volgens W. Stegeman, directeur bij FunX, gaat dat wel lukken. "De landelijke omroep behandelt ons als gelijkwaardige partner. Ze beseffen wat wij hebben neergezet en tonen respect.''

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief