Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry in opspraak in zaak rond illegale donaties

20 feb 04

De kansrijkste Democratische kandidaat voor het presidentschap John Kerry is in opspraak geraakt door zijn steun aan een defensiebedrijf dat illegale politieke donaties heeft gedaan. Volgens The Los Angeles Times van donderdag heeft de directeur van de betrokken onderneming, Bob Majumder, zich vorige week schuldig verklaard aan de illegale donaties.

De federale aanklagers in de zaak-Majumder zeggen overigens geen bewijzen te hebben dat Kerry wist dat de donaties niet reglementair waren. Desondanks komt de berichtgeving Kerry erg slecht uit. Hij profileert zich in zijn campagne juist als iemand die wars is van politieke vriendendiensten en van verborgen politieke agenda's ten gunste van het bedrijfsleven.

Volgens gerechtelijke stukken waarover The Angeles Times beschikt heeft Kerry zich in zijn functie als senator tussen 1996 en 1999 sterk gemaakt voor Science and Applied Technology. Dit bedrijf van Majumder in zijn 'thuisstaat' Massachusetts wilde een raketgeleidingssysteem ontwikkelen en verkopen voor de Amerikaanse luchtmacht. Het had daarvoor al miljoenen staatssteun gekregen, maar het Pentagon hield extra toegezegde fondsen steeds in kas.

Kerry heeft in zeker 28 brieven aan andere Congresleden en aan het ministerie van Defensie gepleit voor het alsnog vrijmaken van het federale geld voor de onderneming. Deze praktijk is overigens niet ongebruikelijk, veel Congresleden zetten zich in Washington extra in voor de belangen van hun achterban.

Het probleem in deze zaak is dat Majumder en zijn partners zeker 25.000 dollar overmaakten aan Kerry, bedoeld als een donatie. Politieke donaties zijn in de VS heel gewoon, maar er gelden wel strenge regels voor. Zo heeft Majumder onder meer onderaannemers en andere zakelijke partners in zijn project vergoed voor hun financiële donaties in Washington. Dergelijke indirecte donaties zijn niet toegestaan.

Intussen staat vast dat zeker 13.000 dollar op een illegale wijze bij Kerry terecht is gekomen. Ook andere Congresleden kregen 'illegaal' geld van Majumder en consorten. Een woordvoerder van Kerry zegt in de krant dat een bedrag van 13.000 dollar intussen is overgemaakt aan een goed doel. Dat is gebeurd op 9 februari, twee dagen voor de schuldigverklaring van Majumder in het justitieel onderzoek in zijn zaak.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief