Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Geus toont begrip voor sociale partners

20 feb 04

Minister De Geus van Sociale Zaken heeft er alle begrip voor dat werkgevers en werknemers erop aandringen dat het kabinet een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de WAO onverkort overneemt. Maar hij vindt ook dat hij dat niet op dit moment kan toezeggen.

"Het advies is unaniem en dat zie je zelden. Dat betekent dat er een breed maatschappelijk draagvlak voor is", aldus de bewindsman. Maar unanimiteit kan er ook op duiden dat na onderhandelingen het advies 'voor elk wat wils' bevat.

Vakbonden en werkgevers zien niet graag dat het kabinet afbreuk doet aan hun onderhandelingsresultaat, maar het kabinet moet wel een eigen afweging maken, aldus De Geus. "Het kabinet heeft de plicht om te waken over het algemeen belang en moet ervoor zorgen dat er een solide stelsel komt voor de arbeidsongeschiktheid. Daarover gaat het kabinet de komende weken rustig nadenken."

Het advies van de SER is niet verrassend, want het ligt in lijn met eerdere adviezen. Het wijkt op een aantal punten af van het regeerakkoord. Punten van discussie zijn onder meer het criterium voor arbeidsongeschiktheid, de positie van uitzendkrachten en een regeling voor beroepsrisico's. De Geus wilde daar na afloop van de wekelijkse vergadering van de ministerraad niet verder op ingaan.

Het kabinet heeft vrijdag nog geen besluit genomen over een aanvulling op het loon van gedeeltelijk arbeidsgeschikten in het nieuwe WAO-stelsel, dat in 2006 van kracht moet worden. Verzekeringsmaatschappijen willen de uitvoering daarvan op zich nemen, maar deze taak kan ook bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) terechtkomen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief