Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verkiezingen Irak pas over een jaar

21 feb 04

De verkiezingen in Irak blijven 'om technische redenen' nog zeker een jaar uit. Dat zegt de Amerikaanse bewindvoerder van het land, Paul Bremer in een interview met de Arabische nieuwszender Al Arabiya.

Op dit moment ontbreekt er een kieswet en is er geen commissie die overzicht heeft over de kieslijsten, aldus Bremer in het interview. Ook is er al twintig jaar geen volkstelling geweest. "Het neemt tijd in beslag om deze technische problemen op te lossen", aldus de gouveneur volgens Al Arabiya. "We rekenen op iets van een jaar tot vijftien maanden. Er zijn echt belangrijke technische problemen waarom verkiezingen niet mogelijk zijn."

VN-chef Annan zei donderdag ook al dat verkiezingen voor de machtsoverdracht op 30 juni hem niet uitvoerbaar leken. De sjiitische leider Al Sistani heeft laten weten alleen met een uitstel in te stemmen als de interim-regering zeer beperkte bevoegdheden krijgt.

Aanslagen
Op verscheidene plaatsen in Irak zijn zaterdag doden gevallen. Vier Amerikaanse militairen raakten gewond. Dat hebben Amerikaanse militairen en ooggetuigen gezegd.

In de stad Haswa, 30 kilometer ten zuiden van Bagdad, werd een Iraakse tolk gedood en raakten vier Amerikaanse militairen gewond toen zij werden beschoten vanuit een hinderlaag. In de stad Fallujah kwam een vrachtwagenchauffeur uit Jordanië om het leven toen het konvooi waarin hij reed werd aangevallen. De vrachtwagens vervoerden materiaal voor het Amerikaanse leger.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief