Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rode Kruis bezoekt Saddam Hoessein

21 feb 04

Een delegatie van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft zaterdag voor het eerst een bezoek gebracht aan voormalig president van Irak Saddam Hoessein. Dat meldde een woordvoerder van de ICRC in de Jordaanse hoofdstad Amman.

De 66-jarige oud-dictator wordt door de Amerikaanse strijdkrachten vastgehouden, vermoedelijk op de internationale luchthaven van Bagdad. "Twee vertegenwoordigers van de ICRC, onder wie een arts, bezochten Saddam Hoessein zaterdag in Irak en mochten lang genoeg bij hem blijven om fysiek en geestelijk te onderzoeken", aldus zegsvrouw Nada Dumani.

Volgens de regels mag het Rode Kruis geen informatie naar buiten brengen over de toestand en de verblijfplaats van de gevangene. Saddam heeft aan het Rode Kruis een brief voor zijn familie meegegeven.

De internationale hulporganisatie probeert al sinds de gevangenneming van Saddam, op 13 december vorig jaar, contact met hem te leggen. De Amerikanen gaven vorige week zaterdag formeel het groene licht voor het bezoek. De regering-Bush verklaarde Saddam op 9 januari officieel tot krijgsgevangene. Daarmeeheeft hij ook alle rechten die aan zo'n status verbonden zijn, zoals bezoek van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis heeft inmiddels de meeste van de 43 gevangengenomen 'most wanted Iraqis' bezocht.

(Bron: NOS Nieuws/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief