Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zelfmoordaanslag op bus Jeruzalem

22 feb 04

Bij een zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem zijn vanmorgen acht doden gevallen, onder wie de pleger van de aanslag. Zestig mensen zijn gewond geraakt, van wie twintig ernstig. De ontploffing vond plaats tijdens de ochtendspits in het stadscentrum. De Palestijnse Veiligheidsraad zei de mensen die achter de aanslag zitten te zullen bestraffen.

De aanslag is opgeëist door de al-Aqsa Martelarenbrigades. De dader was een 23-jarige man uit Bethlehem. In een afscheidsvideo waarschuwde hij Israël dat geweld van het leger tegenover Palestijnen direct wordt vergolden met zelfmoordaanslagen.

De laatste zelfmoordaanslag op een bus in Jeruzalem gebeurde op 29 januari, vlakbij het kantoor van de Israëlische premier Sharon. Bij die aanslag kwamen elf mensen om. Het wrak van die bus wordt morgen bij het Haagse Vredespaleis tentoongesteld.

De Internationaal Gerechtshof buigt zich dan over de omstreden afscheidingsmuur die Israël rond Palestijns gebied bouwt. De hoogste VN-rechters doen dit op verzoek van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Volgens Nederland en tal van andere landen is de afscheiding in strijd met het volkerenrecht.

De zelfmoordaanslag van vanochtend maakt volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom nog weer eens duidelijk dat de afscheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse gebieden noodzakelijk is. De muur moet Palestijnse terroristen buiten Israël houden. "Daar waar er geen afscheiding is, is er verschrikking, daar waar de afscheiding is gebouwd, zijn de resultaten helder en duidelijk", aldus Shalom.

Toch is Israël vandaag begonnen aan de afbraak van een deel van de muur. Het gaat om een stuk van acht kilometer, dat de Palestijnse dorpen Baka al-Sharqiya en Zeita afsluit van de rest van de Westoever. De sloop heeft volgens het Israëlische ministerie niets te maken met de zaak bij het Internationale Gerechtshof.

Israël heeft al laten weten een eventuele veroordeling van het hof naast zich neer te leggen. Het advies van het Hof is niet-bindend.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief