Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN-hof onderzoekt legitimiteit muur

23 feb 04

In het Vredespaleis in Den Haag zijn vandaag de hoorzittingen begonnen over de bouw van de omstreden Israëlische muur op de Westelijke Jordaanoever. Vijftien rechters van het Internationaal Gerechtshof buigen zich de komende dagen over de vraag of Israël het afscheidingshek mag bouwen. De Palestijnse delegatie licht al eerste haar standpunt toe.

Israël zelf is niet vertegenwoordigd. Volgens het land is het Hof niet bevoegd over het hek te oordelen omdat het om een politieke zaak gaat. Israël wil met de muur de eigen bevolking beschermen tegen terroristische aanslagen. Inmiddels is al een paar honderd kilometer van de muur voltooid.

Volgens Israël bewees de aanslag van gisteren op een stadsbus in Jeruzalem nog eens weer hoe hard de muur nodig is. Een wrak van een lijnbus die eind januari werd opgeblazen, is door de Israëli's naar Den Haag gestuurd om de noodzaak te onderstrepen.

Duizenden Palestijnen worden dagelijks door de bouw van de muur benadeeld. Zij kunnen niet meer naar hun landbouwgrond of ander werk. Gisteren begon Israël echter met de afbraak van ongeveer acht kilometer hekwerk. Twee afgescheiden Palestijnse dorpen kregen daardoor weer toegang tot de rest van de Jordaanoever. De reden voor deze gedeeltelijke ontmanteling is niet bekend.

Het Internationaal Gerechtshof behandelt de zaak op verzoek van de Algemene Vergadering van de VN. Het oordeel is niet bindend. Maar mocht Israël worden veroordeeld zal dat gelden als een morele overwinning voor de Palestijnen.

Rondom het Vredespaleis worden protesten verwacht van zowel voor- als tegenstanders van het hek. Er is extra politie ingezet. Palestijnse en Israëlische demonstranten worden strikt gescheiden. Burgemeester Deetman van Den Haag haalde gisteren uit naar de Israëlische ambassade. Hij neemt de vertegenwoordiging kwalijk dat die foto's van slachtoffers van zelfmoordacties aan Israëlische demonstranten heeft geleverd. Volgens Deetman zouden de portretten reacties kunnen uitlokken bij andersdenkenden en leiden tot wanordelijkheden. De ambassade betreurde de kritiek.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief