Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ralph Nader weer presidentskandidaat

22 feb 04

Ralph Nader doet ook dit jaar weer een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. De man die vier jaar geleden Al Gore het leven zuur maakte, kondigde zijn kandidatuur aan in het politieke praatprogramma Meet the Press.

De voorvechter van consumentenrechten, die deze week 70 jaar wordt, neemt als onafhankelijke kandidaat deel aan de verkiezingen. In december besloot Nader zich niet op te werpen als de kandidaat voor de groenen.

In 2000 haalde Nader op nationaal niveau als kandidaat van de Green Party nog 2,7 procent van de stemmen. Belangrijker waren echter de stemmen die hij in de staten New Hampshire en Florida kreeg. Hadden die kiezers de Democratische kandidaat Al Gore gesteund, dan had niet Bush in het Witte Huis gezeten, maar Gore.

Nader verdedigde zijn besluit met het argument dat hij het twee-partijensysteem wil uitdagen. "Te veel macht en rijkdom is in handen van te weinig mensen", aldus Nader. "Ze bezitten Washington." Op de vraag of hij zich terugtrekt als duidelijk wordt dat zijn kandidatuur Bush in de kaart speelt, zei hij: "Als die eventualiteit zich voordoet, kunt u mij weer uitnodigen in dit programma en dan geef ik u het antwoord."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief