Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlanders minst tevreden met euro

24 feb 04

Van alle twaalf landen waar de euro is ingevoerd, stuit de munteenheid in Nederland op de meeste weerstand. Nog steeds zegt 34 procent van de Nederlanders tegen de munt te zijn, aldus een enquête door de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU).

In geen enkel ander euroland is de ontevredenheid zo groot. Gemiddeld is 28 procent van de inwoners van de twaalf eurolanden tegen de euro. Overigens is de steun voor de euro in veel landen wel flink afgenomen, ten opzichte van de vorige ondervraging. De enquête is afgenomen in oktober en november van vorig jaar, de vorige dateert van het voorjaar.

De enquête laat verder zien dat de meeste burgers een verdere integratie van de Unie willen. Opmerkelijk is echter dat de meeste tegelijkertijd zeggen dat hun land moet vasthouden aan het vetorecht op een aantal terreinen.

Dezelfde tweeslachtigheid in de antwoorden is te vinden bij de vragen over het europarlement. Tweeënzestig procent zegt dat de verkiezingen voor het Europees Parlement belangrijk zijn. Maar slechts eenderde van alle stemgerechtigde Europeanen is er zeker van om daadwerkelijk naar de stembus te gaan in juni.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief