Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Guantanamo-gevangenen aangeklaagd

24 feb 04

De Verenigde Staten hebben aanklachten wegens samenzwering ingediend tegen twee gevangenen van de basis Guantanamo in Cuba. Het gaat om een Jemeniet en een Soedanees. Ze zouden nauwe banden hebben met de leider van het al-Qaeda-netwerk, Osama bin Laden.

Het zijn de eerste aanklachten tegen gevangenen van Guantanamo. De mannen worden verdacht van samenzwering met het doel oorlogsmisdaden te begaan. Beiden werden gevangengenomen tijdens de oorlog in Afghanistan twee jaar geleden. Ze zouden lijfwachten van Osama bin Laden zijn geweest. De twee zullen worden berecht voor een militair tribunaal dat speciaal voor de gelegenheid is opgericht.

Volgens het Pentagon zal tegen geen van beide mannen de doodstraf worden geëist als ze worden veroordeeld. De Jemeniet zou video's hebben gemaakt die moesten aanzetten tot de moord op Amerikanen. De man uit Soedan zou zich bezig hebben gehouden met wapensmokkel en de financiën van het al-Qaede-netwerk.

Het is niet bekend wanneer de twee terecht zullen staan. Op de Amerikaanse marinebasis op Cuba zitten ongeveer zeshonderd verdachten van terrorisme al jaren gevangen. De Verenigde Staten kregen veel kritiek van andere landen en mensenrechtenorganisaties vanwege de lange tijd dat de gevangenen het zonder vorm van proces moesten stellen.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief