Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

OM: Eric O. schoot weloverwogen

25 feb 04

De Nederlandse militair die in Irak een Iraakse man doodschoot, heeft weloverwogen en gericht geschoten. Dat zegt de top van het Openbaar Ministerie in een vertrouwelijke brief die het Journaal in handen heeft.

In de brief schrijft voorzitter De Wijkerslooth van het college van procureurs-generaal dat de verdenking van moord is gebaseerd op "het weloverwogen schot en de verklaring van een militaire getuige die heeft gezegd te hebben gezien dat de verdachte zijn wapen op de menigte had gericht, door het vizier keek en vervolgens het schot afvuurde".

De Wijkerslooth schreef de brief na een optreden in de actualiteitenrubriek Nova begin januari. Hij wilde begrip kweken voor het harde optreden van het OM tegen Eric O. Er was in het land weinig begrip voor de aanklacht moord. Maar het optreden in Nova had niet het gewenste effect, en dus schreef De Wijkerslooth een brief aan alle diensthoofden bij het OM. Voor het eerst is nu duidelijk waarom Justitie er een strafzaak in ziet.

De hoogste man van het Openbaar Ministerie schrijft in het vertrouwelijke document dat O. een ervaren scherpschutter is. O. claimt zelf twee waarschuwingsschoten te hebben gelost. Maar ook een waarschuwingsschot was niet toegestaan volgens de geweldsinstructie waaraan de militairen in Irak zich moeten houden.

Volgens De Wijkerslooth is er sprake van "een zeer ernstige verdenking" dat het slachtoffer door een kogel van de verdachte is geraakt. "Hij heeft derhalve niet in de veilige richting geschoten". De omstandigheden die O. zelf schetst leiden volgens de procureur-generaal op zijn minst tot dood door schuld, maar mogelijk tot doodslag.

In de brief aan onder meer de parketten en de rijksrecherche verwerpt De Wijkerslooth ook de kritiek dat het OM de zaak zelf in de publiciteit heeft gebracht. "Dat heeft het OM niet gedaan." Volgens de OM-baas werd het OM in Arnhem door een journalist van het ANP benaderd die naar het onderzoek en de verdenking vroeg. Het OM bevestigde dat.

De Wijkerslooth schreef de brief na een optreden in de actualiteitenrubriek Nova begin januari begrip te kweken voor het harde optreden van het OM tegen Eric O. Er was weinig begrip voor de aanklacht moord. Maar het optreden in Nova had niet het gewenste effect, en dus schreef De Wijkerslooth de brief aan alle diensthoofden. Voor het eerst wordt duidelijk waarom Justitie er een strafzaak in ziet.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief