Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Door al die hernia's ben ik Maxi niet meer'

25 feb 04

Het succesvolle theaterduo Mini & Maxi stopt ermee. De redenen zijn rug- en nekproblemen bij Peter de Jong (Maxi). Het dua maakte het nieuws vandaag bekend op een persconferentie in
de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De lange Maxi kampt al sinds 1991 met rug- en nekletsel als gevolg van meerdere hernia's. Afgelopen najaar was de pijn zo erg en traden er zelfs verlammingsverschijnselen in de armen op, dat een operatie noodzakelijk bleek. "Daarvan herstel ik nu. Ik moet van de dokter zorgvuldig met mijn lichaam omgaan en daarom vind ik zelf dat ik moet stoppen met Mini & Maxi. Door al die hernia's ben ik Maxi niet meer", aldus De Jong.

Voor het verhaal van Mini en Maxi bleek massale belangstelling te bestaan en dat emotioneerde De Jong. "Ik realiseerde me niet dat het zoveel los zou maken", zei hij met een brok in zijn keel. "Maar het verhaal kan ik saai houden: we hebben geen ruzie. Het draait alleen om mijn hernia's."

Maxi heeft al een imposante ziektegeschiedenis achter de rug. Zo bemerkte hij in 1998 bijvoorbeeld dat hij tijdens het piano spelen last kreeg van 'dooie vingers' en gebeurde het weleens dat hij tijdens een act ongepland viel. De druppel die de emmer deed overlopen, was afgelopen najaar toen hij in een Duits wegrestaurant niet eens meer een kopje koffie naar zijn mond kon brengen en last kreeg van verlammingsverschijnselen.

"Na die operatie ben ik gaan nadenken. Als ik allemaal acts moet weglaten die ik vroeger wel deed, dan gaan de mensen denken: 'hij is niet zo leuk meer'. Ik ga er het liefst voor 300 procent in en als dat als bijna 57-jarige niet meer kan, dan toch minstens voor 100 procent. Maar ook dat kan niet meer."

De kleinere Karel de Rooij (Mini) heeft niet geprobeerd zijn compaan op andere gedachten te brengen. "We kennen elkaar nu bijna veertig jaar en diverse malen heb ik dat wel gedaan. Maar nu zag ik dat het geen zin had, ik geef hem groot gelijk." Beiden stoppen met grote spijt. Na het bekijken woensdag van een Mini & Maxi-videoband met de typische clowneske, acrobatische en kolderieke acts, mompelde Mini dat het net leuk begon te worden.

Maar de twee gaan niet met de VUT. Vanaf half mei spelen ze de hoofdrollen in het toneelstuk Wachten op Godot. "Toneel, het kan niet mooier", zegt Mini. "Nou hebben we twintig jaar op de planken geen mond opengedaan en dan gaan we nu toneel spelen. In het stuk zijn we ook nog eens twee mannen die van elkaar houden, maar zich ook aan elkaar ergeren en wachten op het einde. Eigenlijk is het geen toeval dat we dit stuk gaan spelen."

De Rooij en De Jong gaan ook nieuw theatertalent begeleiden en een speciale voorstelling in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden spelen. Maar Mini & Maxi komen niet meer terug. "Achteraf gezien hebben we na al dat internationaal succes onze laatste voorstelling gespeeld in Helmond. Ach, dat is ook wel mooi. Nogmaals, toeval bestaat niet."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief