Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet neemt afstand van De Wijkerslooth

27 feb 04

Het kabinet heeft donderdag afstand genomen van de opvattingen van het Openbaar Ministerie over het gebruik van geweld door Nederlandse militairen in Irak. De Tweede Kamer debatteert vrijdag op verzoek van CDA, VVD en D66 met de ministers Kamp, Bot en Donner over de geweldsinstructies.

Volgens OM-baas De Wijkerslooth zijn er vergeleken met de Britten beperkingen voor de Nederlandse militairen bij plunderingen. Het kabinet, inclusief De Wijkerslooths baas minister Donner van Justitie, schrijft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer dat die beperkingen niet gelden op het gebied van beveiliging van goederen tegen plunderingen.

Volgens het kabinet houden de verschillen tussen Nederlanders en Britten "geen verband met geweldgebruik bij de bewaking of beveiliging van goederen, noch de omstandigheden tijdens het incident van 27 december 2003." Bij dat incident schoot marinier Eric O. waarschijnlijk met een via de grond afgeketst waarschuwingsschot een Irakees dood. Het OM verdenkt hem nog altijd van moord, doodslag dan wel dood door schuld.

De Wijkerslooth stelde eerder in een vertrouwelijke brief aan collega's binnen het OM dat er voor de Nederlanders beperkingen zijn, omdat ze niet tot de bezettingsmacht behoren. Het kabinet stelt dat beperkingen alleen gelden bij internering van burgers en bij bestuurlijke zaken.

PvdA-Kamerlid Koenders stelt dat er een "groot gat blijft tussen het OM en het kabinet". "Die tegenstelling moet opgehelderd en zo snel mogelijk opgelost." CDA'er Kortenhorst ziet "veel licht" tussen het kabinet en het OM en wil eveneens dat er een einde komt aan de verschillende interpretaties van de geweldsinstructies.

VVD'er Wilders vindt dat het kabinet De Wijkerslooth moet terugfluiten en een maand naar Irak op stage moet sturen. Minister Kamp van Defensie noemde een werkbezoek van leden van het Openbaar Ministerie (OM) aan de Nederlandse militairen in Irak zou donderdag "een constructief idee".

Kamp zei dat hij met "honderden militairen" over de commotie rond de geweldsinstructies heeft gesproken. "Maar ook bij hen bestaat er geen verwarring", benadrukte hij. Volgens Kamp is de instructie voor wat geweld, plunderingen en arrestaties betreft gelijk aan die van de Britse militairen.

"Alleen houden wij de militairen voor dat het vooral gaat om het wekken van vertrouwen onder de bevolking. Daarom moet er zo terughoudend mogelijk met het gebruik van geweld worden omgegaan" Hij voegde daar wel aan toe dat mariniers niet zullen aarzelen geweld te gebruiken, als dat echt nodig is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief