Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CWI verwacht 95.000 meer werklozen

28 feb 04

Het Centrum voor Werk en Inkomen verwacht dat er dit jaar 95.000 werklozen bijkomen. Als die voorspelling uitkomt, zal Nederland aan het eind van het jaar zo'n 800.000 werklozen hebben.

Begin januari zaten er volgens cijfers van het voormalige arbeidsbureau ongeveer 705.000 geregistreerde werkzoekenden zonder baan. CWI-voorzitter De Groot komt met de pessimistische verwachting in een interview met Het Financieele Dagblad.

De stijging was de afgelopen tijd het grootste onder jongeren onder de 23: het aantal werkzoekenden in die groep steeg met 6,8 procent. Bij 57-plussers lag de toename met 1,6 procent beduidend onder het gemiddelde van 3,9 procent.

In de regio Rijnmond steeg het aantal werkzoekenden het meest, met 6,3 procent, en in Midden-Brabant het minst, met twee procent.

Het CWI signaleerde in januari een forse stijging van het aantal werkzoekenden in de bouw (10 procent). Dat komt vooral omdat er aanzienlijk minder woningen en kantoorpanden worden gebouwd. Ook in de ICT-sector liep het aantal werkzoekenden op.

Volgens De Groot trekt de economie niet voldoende aan om een eind te maken aan de stijgende werkloosheid. Pas bij een economische groei van meer dan twee procent zal de werkloosheid dalen.

Er wordt voor 2004 een bescheiden groei verwacht, maar volgens de prognoses haalt Nederland de twee procent dit jaar bij lange na niet. Eerder deze maand meldde ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de groei van de werkloosheid door zal gaan zolang krachtig herstel van de economie uitblijft.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief