Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Regeringsraad akkoord over basiswet

1 mrt 04

De Iraakse regeringsraad heeft een akkoord bereikt over de basiswet. Dat meldde de de Britse omroep BBC maandag. Over de tijdelijke grondwet is lang onderhandeld. De leden van de regeringsraad verschilden van mening over de positie van de vrouw, de rol van de islam en de status van de Koerdische gebieden.

Volgens de BBC wordt de islam een bron van inspiratie voor de grondwet, maar niet de enige. De religieus geïnspireerde soennitische en sjiitische leden van de regeringsraad maakten zich sterk voor een hoofdrol voor de islam in de basiswet. Verder wordt de Koerden in de interim-grondwet voorlopig autonomie toegekend.

"Er is een overeenkomst gesloten, er is overeenstemming over alle punten'', aldus een woordvoerder van het regeringsraadslid Ahmad Chalabi. De 25 leden tellende raad heeft in samenwerking met de Amerikaanse bewindvoerder in Irak Paul Bremer hard gewerkt om overeenstemming te krijgen. Aanvankelijk had de wet 28 februari klaar moeten zijn, maar deze datum werd niet gehaald.

De uit zestig artikels bestaande wet omvat onder meer vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. De wet stelt ook dat het leger onder controle staat van een burgerbestuur. De wet is een belangrijke stap op weg naar de officiële machtsoverdracht door de coalitie aan de Irakezen. Het moet als basis dienen voor de Iraakse interim-regering die op 30 juni het bestuur overneemt.

De tijdelijke grondwet wordt woensdag officieel bekrachtigd, na het sjiitische feest Achoura.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell reageerde maandag verheugd. Hij verwacht dat de Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, de basisgrondwet zal ondertekenen. "Dit is een belangrijke prestatie, slechts een dag te laat en ik denk dat dat geweldig is. Ik vertrouw erop dat ambassadeur Bremer het kan goedkeuren'', zei Powell in een tv-interview.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief