Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dodelijke aanslagen op sjiieten in Karbala

2 mrt 04

In de Iraakse heilige stad Karbala zijn dinsdagochtend volgens getuigen zeker dertig doden gevallen door ten minste vijf gelijktijdige aanslagen. In de stad vieren sjiitische moslims een belangrijke feestdag.

Volgens getuigen waren de bommen verborgen in tassen of dozen. De meesten kwamen tot ontploffing in de straat bij het heiligdom van Abbas, een kleinzoon van de profeet Mohammed.

In de stad zouden in totaal meer dan twee miljoen mensen zijn voor de viering van Ashura, een sjiitische feestdag die onder het regime van Saddam Hoessein niet mocht worden gevierd. Ook zouden explosies hebben plaatsgevonden vlakbij het mausoleum van de imam Hoessein, Abbas' halfbroer die in de zevende eeuw omkwam in een veldslag in Karbala en wiens sterfdag tijdens Ashura wordt herdacht.

De lichamen van de slachtoffers liggen volgens getuigen opgestapeld voor een ziekenhuis in de stad. De aanslagen hebben in de stad tot chaos geleid. Een woedende menigte keerde zich in de buurt van Abbas' heiligdom tegen een man, die werd geslagen en bekogeld met stenen. Gewonden worden vervoerd op houten karren. Omstanders tilden hevig bloedende mensen op en renden met hen weg op zoek naar hulp.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief