Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dutroux beroept zich op ongelukkige jeugd

3 mrt 04

Bij het begin van zijn ondervraging door rechtbankvoorzitter Stéphane Goux heeft hoofdbeklaagde Marc Dutroux zich woensdag als slachtoffer van een moeilijke jeugd voorgesteld.

"Mijn moeder steunde me niet en mijn vader had het moeilijk om mij te aanvaarden als zoon'', aldus Dutroux, die staande het woord voert. "De vakanties waren verschrikkelijk. Bij een vakantie kreeg ik als enige kind geen ijs omdat mijn moeder me te dik vond. Beeldt u zich eens in wat dat is voor een kind.''

Dutroux verontschuldigde zich eerst voor het feit dat hij maandag enkele keren indutte tijdens de zitting. "Ik had gezondheidsproblemen, maar die zijn nu opgelost. Ik bied mijn excuses aan aan iedereen die dacht dat ik de debatten niet volgde'', zo verklaarde hij.

Pedofilie
Marc Dutroux heeft woensdag tijdens zijn eerste verhoor gezegd in 1995 eigenlijk niet te weten wat pedofilie was. "Voor mij was dat allemaal Chinees. Ik verwarde het met homoseksualiteit en dat haat ik, hoewel er soms wel brave mensen tussen zitten. Iedereen moet dat maar zien zoals hij of zij dat wil, maar ik wist in 1995 niet wat pedofilie was.''

Dutroux verklaarde verder dat hij in juli 1995 thuis kwam van een rechtszitting in Charleroi (waar hij terecht stond voor autodiefstal) en toen plots de ontvoerde meisjes Julie en Mélissa aantrof. Op verzoek van medeverdachte Nihoul zou hij de meisjes hebben moeten verbergen. Hij maakte een bestaande geheime bergplaats groter, zodat hij de meisjes daar kon onderbrengen. "Ik heb hen voor de keuze gesteld: òf jullie blijven bij mij, òf jullie gaan het netwerk van mijnheer Nihoul in.''

Dutroux zegt dat hij daaraan heeft meegewerkt, omdat hij al zes jaar in de gevangenis had gezeten voor ontvoeringen en verkrachtingen. "Ik was ten einde raad. Ik wist dat ik geen kant meer uit kon.'' Dutroux' uitspraken over het netwerk leidde bij medeverdachte Nihoul woensdagochtend tot woedende reacties.

Dutroux zei dat hij de zevenjarige meisjes Julie en Mélissa de eerste dagen verborg in een kinderslaapkamer van zijn huis in Marcinelle. Toen konden ze redelijk vrij rondlopen. Zijn vrouw en kinderen waren toen in een van zijn andere huizen, in Sars-la-Buissière.

Dutroux stelde dat Mélissa was misbruikt door zijn toenmalige vriend Bernard Weinstein, die hij later heeft vermoord. Weinstein had althans tegen Dutroux gezegd dat hij met het meisje had 'gespeeld'. Dat betekende volgens Dutroux dat hij haar had misbruikt.

Agenten
Marc Dutroux zegt dat twee Belgische politieagenten hebben deelgenomen aan de ontvoering van de Vlaamse tienermeisjes An en Eefje in de zomer van 1995. Aan de ontvoering nam verder zijn handlanger Michel Lelièvre deel, aldus Dutroux. De twee meisjes zijn later vermoord teruggevonden.

De moeder van het slachtoffer An Marchal reageerde niet verrast op de uitspraken van Dutroux. "We hebben nooit geloofd dat ze maar met zijn tweeën waren. Ergens bevestigt dit het vermoeden dat wij hadden. Wellicht biedt dit een beetje opheldering. Het kan aanleiding zijn voor een reconstructie van de ontvoering, waar wij al zolang om vragen.''

Dutroux vertelde verder dat An en Eefje al kort na hun ontvoering zijn verkracht. Dat gebeurde in de duinen door Lelièvre en een van de politiemannen, aldus Dutroux. Hij nam de meisjes vervolgens tien dagen mee naar zijn huis in Marcinelle. Dutroux had hun kleren verstopt en ze lagen naakt op zijn bed. An werd tweemaal verkracht door zijn toenmalige vriend Weinstein. Dutroux zegt dat Eefje 'uit vrije wil' seks met hem heeft gehad, hoewel hij zich kan voorstellen dat ze wellicht bang voor hem was. Eefje hielp later mee tegels te zetten in zijn huis, aldus Dutroux.

Vrieskist
Marc Dutroux zegt dat hij de lijken van de twee ontvoerde Luikse meisjes Julie en Melissa acht dagen heeft bewaard in een vrieskist, alvorens hen te begraven in de tuin van een van zijn woningen. Tijdens zijn eerste verhoor op woensdag stelde Dutroux dat hij het te druk had met andere zaken, alvorens hen te kunnen begraven.

Julie en Melissa waren volgens Dutroux al kort voor zijn terugkeer uit de gevangenis eind 1995 gestorven. Hij zat toen kort vast wegens mogelijke betrokkenheid bij autodiefstallen. Dutroux' ex-echtgenote Michelle Martin zou Julie en Melissa samen met de vermoorde medeverdachte Weinstein hebben verwaarloosd, zo zei Dutroux.

De bekentenis over de vrieskist leidde tot grote emoties in de rechtszaal, waarbij Michelle Martin kort begon te huilen.

(Bron: BELGA/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief