Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Geen aanwijzingen voor deal met Karadzic'

3 mrt 04

Hoofdaanklaagster Carla Del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal heeft geen aanwijzingen dat er een geheime deal is gesloten om Radovan Karadzic uit handen van het VN-hof te houden. Dit heeft Florence Hartmann, de woordvoerster van de Zwitserse, woensdag verklaard.

Aleksa Buha, minister van Buitenlandse Zaken van Republika Srpska ten tijde van de vredesconferentie van Dayton in 1995, had dinsdag in de Belgradose krant Vecernje Novosti gewag gemaakt van zo'n deal. De Verenigde Staten zouden de toenmalige Bosnisch-Servische politiek leider Karadzic toen onschendbaarheid hebben toegezegd. De Amerikaanse onderhandelaar Richard Holbrooke zou daartoe een geheim akkoord hebben gesloten met de toenmalige Servische president Slobodan Milosevic.

Volgens Hartmann is het Tribunaal steeds weer verzekerd dat de internationale gemeenschap Karadzic wil oppakken. "Wij weten niets meer dan wat ons verteld is'', aldus Hartmann. Zij vindt zichzelf dan ook niet de juiste persoon om de vraag te beantwoorden naar dit 'oud verhaal'.

Karadzic is, evenals zijn legerleider Ratko Mladic, sinds 1995 aangeklaagd door het internationale Tribunaal in Den Haag. De twee Bosnisch-Servische kopstukken worden beschuldigd van onder meer genocide na de val van Srebrenica en oorlogsmisdaden tijdens de belegering van Sarajevo. Del Ponte verklaarde in februari over informatie te beschikken dat het tweetal in Belgrado vertoeft.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief