Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Adviseur van Arafat doodgeschoten in Gaza-stad

3 mrt 04

Een prominente adviseur van de Palestijnse president Yasser Arafat is in de nacht van maandag op dinsdag in Gaza-stad doodgeschoten. De 59-jarige journalist Khalil al-Ziban werd door verscheidene gemaskerde mannen onder vuur genomen toen hij zijn kantoor in het centrum van de stad verliet, aldus medische bronnen. De daders zijn ontkomen.

Al-Ziban runde een door de Palestijnse Autoriteit gesponsord tijdschrift dat zich vooral richt op de rechten van Palestijnen in Israëlische gevangenschap. Hij adviseerde Arafat ook op het terrein van de mensenrechten en media en was al decennia een trouwe volgeling van Arafat. Journalisten in de Palestijnse gebieden zijn recent geregeld het slachtoffer van aanslagen geworden.

In de stad Yatta op de Westelijke Jordaanoever schoot het Israëlische leger dinsdag een 27-jarige Palestijn dood. Het leger was op zoek naar een aantal militante Palestijnen. De man rende weg en stopte niet na een waarschuwingsschot, waarna hij werd gedood, aldus een Israëlische militaire bron.

De stafchef van het Israëlische leger, Moshe Yaalon, zei dinsdag dat de "antiterroristische operaties'' in de Palestijnse gebieden worden geïntensiveerd. "In het licht van de intensivering van acties door terroristische organisaties van de afgelopen weken, gaan we onze antiterroristische operaties intensiveren'', aldus Yaalon. Volgens hem heerst er nu "anarchie'' op de Westelijke Jordaanoever en Gaza-strook.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief