Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdonk wil snel beslissen over 'integratiemeter'

3 mrt 04

Minister Verdonk (Integratie) wil in april de knoop doorhakken over de methode waarmee het beste de mate van integratie van allochtonen in Nederland kan worden gemeten. Dan kan zij zicht krijgen op het aantal mensen dat er niet in slaagt te integreren.

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en de Stichting voor Economisch Onderzoek (SEO) bekijken momenteel afzonderlijk van elkaar welke criteria daarbij een rol zouden moeten spelen. Dat heeft Verdonk woensdag gezegd.

De SEO denkt vooral aan een systeem van vignetten, waarbij aan de hand van een aantal kenmerken types allochtonen worden onderscheiden. Zij heeft daarvoor een groep bekende Nederlanders aangezocht die moeten aangeven welke criteria zij doorslaggevend vinden bij de integratie. Onder die deskundigen zijn bijvoorbeeld Kamerlid Azough (GroenLinks), ex-LPF-parlementariër Zeroual en hoogleraren als Arie van der Zwan.

Voor Verdonk staat niet vast dat de integratie moet worden gemeten via vignetten. Zij wil van de beide onderzoeksinstituten verschillende meetmethodes horen. Het hebben van een baan of het volgen van onderwijs zijn volgens haar criteria die goed het succes van de integratie kunnen meten. Zij wilde woensdag nog niet vooruitlopen op de beslissing in april.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief