Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Invloedrijke Pentagon-adviseur stapt op

4 mrt 04

Richard Perle, een prominent en evenzeer kritisch adviseur van de Amerikaanse regering, stapt uit de invloedrijkste adviescommissie van het Pentagon. Volgens The Washington Post van donderdag heeft Perle zijn besluit eerder deze maand gemeld aan minister Rumsfeld van Defensie. Perle was zeventien jaar lid van de commissie.

De gezaghebbende adviseur trad vorig jaar al terug als voorzitter van het Defence Policy Board. Dat gebeurde na berichten over mogelijke belangenverstrengeling, gezien de contacten van Perle met bedrijven die voor Defensie werken.

Perle geldt als een 'hardliner' als het gaat om te voeren beleid van de VS tegen schurkenstaten, waaronder Perle ook de Amerikaanse bondgenoot Saoedi-Arabië schaart. Hij was ook een vurig pleitbezorger van de oorlog in Irak. De adviseur liet zich geregeld kritisch uit over het Amerikaanse buitenlandse- en defensiebeleid. Naar eigen zeggen wil Perle voorkomen dat zijn uitgesproken opvattingen over tal van veiligheidsthema's de verkiezingscampagne van Bush zullen schaden.

Volgens Perle zijn veel van zijn kritische kanttekeningen "als een Amerikaans burger'' in het verleden ten onrechte geïnterpreteerd als staand overheidsbeleid. Hij wil voorkomen dat de president in de lopende race om het Witte Huis hiervan schade zal ondervinden. Critici stellen juist dat Perle de komende maanden zijn handen vrij wil hebben om kritiek te kunnen uiten op het beleid van de regering.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief