Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NMa onderzoekt 'Mojopolie'

4 mrt 04

Mededingingsautoriteit NMa heeft dinsdag een inval gedaan in het kantoor van concertorganisator Mojo Concerts in Delft. De NMa heeft een "redelijk vermoeden'' dat Mojo de concurrentieregels heeft overtreden, zo liet een woordvoerster van de mededingingsautoriteit woensdag weten.

De NMa ondernam actie naar aanleiding van "berichten uit de media en klachten van partijen uit het veld'' dat Mojo zijn monopoliepositie misbruikt. Tijdens de inval zijn papieren en digitale bescheiden in beslag genomen, aldus de woordvoerster. Het onderzoek naar de handel en wandel van de concertpromotor kan enkele maanden gaan duren.

Mojo bevestigde woensdag dat de NMa dinsdag is langsgeweest en ook woensdag aanwezig was in het kantoor in Delft. Het bedrijf heeft laten weten aan de NMa alle medewerking te verlenen. "Wij hebben hier absoluut niets te verbergen'', aldus directeur L. Ramakers. "Door de jaren heen hebben wij altijd naar eer en geweten gehandeld en wij zien de uitkomst vol vertrouwen tegemoet. Gelukkig krijgen wij veel support uit de muziekbranche. Wij gaan gewoon door met wat wij al drie decennia vol enthousiasme doen, het organiseren van concerten en evenementen.''

Het bedrijf heeft nog een artiestenmanagementkantoor in Amsterdam, maar daar is geen inval gedaan. Mojo Concerts bestaat sinds 1968 en is naar eigen zeggen verantwoordelijk voor 95 procent van alle internationale Engelstalige popconcerten in Nederland. Op jaarbasis organiseert Mojo Concerts ongeveer tweehonderd concerten.

In de afgelopen jaren was het evenementenbedrijf verantwoordelijk voor optredens van onder anderen Michael Jackson, de Rolling Stones en Tina Turner. Ook heeft het bedrijf een vinger in de pap bij Pinkpop, en organiseert het het North Sea Jazz Festival en Lowlands.

De prominente Mojo-werknemer Willem Venema is woensdag met onmiddelijke ingang bij het bedrijf vertrokken. Over de reden daarvoor wilde een Mojo-woordvoerder niets zeggen. Venema werkte sinds 1988 bij het impresariaat. Hij werd mededirecteur/-vennoot, maar trok zich voor de overname van het internationale Clear Channel uit die functies terug.

Op Lowlands was hij altijd verantwoordelijk voor de comedy-tent (Foxtrot) en fungeerde daar ook als presentator. Ook regelde hij 'Het Concert des Levens' in de Music Hall in Amsterdam. Dat festijn zette het Nederlandse lied en vooral het werk van Johnny Hoes in de spotlichten. Wegens die verdiensten kreeg hij in januari uit handen van staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) een prijs uitgereikt tijdens het jaarlijkse Noorderslag-festival in Groningen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief