Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dutroux werkte onderzoek steeds tegen

4 mrt 04

Marc Dutroux heeft het onderzoek naar hem vanaf het begin tegengewerkt, zo heeft onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte donderdag verklaard in de rechtbank van Aarlen.

Connerotte was de onderzoeksrechter onder wiens leiding Dutroux werd gepakt. Hij bevrijdde de meisjes Sabine Dardenne en Laetitia Delhez in 1996 uit diens sekskelder. Volgens Connerotte was de kelder zeer professioneel gemaakt en bijna onvindbaar bij een gewone huiszoeking.

De onderzoeksrechter was Dutroux op het spoor gekomen door zijn eerdere veroordelingen voor zedendelicten. Doorslaggevend was ook dat twee getuigen de bestelwagen van Dutroux in Bertrix hadden gezien, de dag dat daar Laetitia Delhez werd ontvoerd.

Connerotte moest het onderzoek naar Dutroux kort na diens arrestatie overdragen aan een collega. Justitie vond hem partijdig; hij had spaghetti gegeten op een benefietavond voor de slachtoffers.

Aan het begin van de vierde procesdag heeft de rechtbank opnieuw enkele fotografen de toegang ontzegd tot het proces-Dutroux. Zij hadden zich niet gehouden aan het gerechtelijk verbod om Dutroux herkenbaar af te beelden.

Het Belang van Limburg heeft de foto van Dutroux zelfs afgedrukt op de hele voorpagina. "We vinden zijn vraag om onherkenbaar gemaakt te worden ronduit belachelijk'', meldde hoofdredacteur Ivo Vandekerckhove in zijn krant. Woensdag gebeurde hetzelfde met de accreditaties van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws en het Franse persbureau AFP.

Verder onderzoekt de Belgische justitieminister Onkelinx wie foto's heeft gemaakt van Dutroux in zijn cel te Aarlen. Mogelijk heeft een bewaker hiervoor de regels overtreden. De minister vreest dat de foto's het procesverloop verstoren. In elk geval heeft de rechtbank fotografen van weekblad Libre Match de toegang tot het proces ontzegd.

(Bron: ANP/BELGA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief