Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ahold en VEB blijven kemphanen

4 mrt 04

Ahold heeft woensdag tijdens een bijzondere vergadering van aandeelhouders opnieuw tevergeefs een beroep gedaan op de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) om lopende rechtszaken tegen het supermarktconcern in te trekken. "Wij laten ons niet verleiden door druk van Ahold om te veranderen van ons standpunt'', sprak VEB-directeur P. de Vries de top van het concern toe. Hij betichtte Ahold van "stemmingmakerij''.

De VEB kreeg woensdag onverwachte morele steun. De grote pensioenfondsen PGGM, ABP en die voor TPG en KPN zeiden bij monde van hun woordvoerder G. Raaijmakers dat Ahold "aandeelhouders niet op een oneigenlijke manier in de hoek moet drukken''. Raaijmakers stelde dat iedere aandeelhouder het recht heeft naar de rechter te stappen.

De beleggersvereniging stapte begin dit jaar naar de rechter om de jaarrekeningen van 1998 tot en met 2002 ongedaan te maken. Ook heeft de vereniging een enquêteverzoek bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam ingediend. Ahold vindt die procedures overbodig. Volgens het concern kosten die miljoenen euro's en veel mankracht. Met onder meer advertenties probeerde Ahold de VEB van haar voornemen af te brengen.

Een deel van de aandeelhouders is ook tegen de actie van de VEB. Dat De Vries niet bij iedere belegger in de gunst valt, bleek wel toen een aandeelhouder hem toebeet "nu eens op te houden met het spelen van het beste jongetje van de klas''.

De VEB en Ahold stonden woensdag tegenover elkaar in een aandeelhoudersvergadering die eigenlijk vooral was bedoeld om te praten over behoorlijk bestuur. Na alle ellende die Ahold sinds de bekendwording van fraude over zich heen heeft gekregen, wilde het concern schoon schip maken. Zo kregen aandeelhouders in de geest van de code-Tabaksblat veel meer rechten voor het benoemen van bestuurders en inspraak over het beleid van het moederconcern van onder meer Albert Heijn.

Toch wilden veel aanwezigen vooral over het verleden praten. Aan het begin van de vergadering zei president-commissaris K. Vuursteen dat velen terecht de vraag hadden gesteld hoe het allemaal had kunnen gebeuren. "Ook ik kan daar geen antwoord op geven.''

Peter Wakkie, een lid van de raad van bestuur die het deugdelijk bestuur gestalte moet geven, kwam ook niet met nieuwe feiten op de proppen. Hij verschool zich achter het argument dat tegenstanders alles wat hij zegt in de rechtszaal kunnen gebruiken. Daarbij doelde hij vooral op de zaak die een groep Amerikaanse beleggers in februari voor de rechtbank heeft gebracht. De Amerikanen willen geld zien van Ahold en zijn (ex-)bestuurders, maar nog onduidelijk is hoeveel.

Zelf heeft Ahold al maatregelen genomen tegen diverse medewerkers. Het concern heeft 39 mensen ontslagen en tegen zestig anderen disciplinaire maatregelen genomen, zei bestuursvoorzitter A. Moberg. Bij de bekendwording van de fraude stapten vorig jaar bestuursvoorzitter C. van der Hoeven en diens financiële rechterhand M. Meurs direct op. Later volgde J. Miller, verantwoordelijk voor US Foodservice. Van hem eist Ahold nu alle uitgekeerde bonussen terug. Ook andere contractuele rechten wil Ahold hem ontnemen. Miller is inmiddels naar de rechter gestapt om dat laatste tegen te houden.

De raad van bestuur van Ahold heeft eerder aangegeven een deel van de bonussen over 2001 en 2002 terug te geven, omdat is gebleken dat de winst lager is uitgevallen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief