Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Genocide Milosevic 'niet bewezen'

5 mrt 04

De Joegoslavische ex-president Milosevic moet worden vrijgesproken van volkerenmoord. Dat vinden de 'vrienden van het hof', twee advocaten die door het Joegoslavië-Tribunaal zijn gevraagd een schaduwverdediging te voeren voor Milosevic. De amici curiae vinden dat de aanklagers deze zwaarste aanklacht in het proces niet hebben waargemaakt.

Milosevic is aangeklaagd wegens genocide op de Bosnische moslims en Kroaten. Maar volgens de amici, die toezien op een correcte rechtsgang omdat Milosevic zich niet wil laten verdedigen, had de ex-president niet de "specifieke intentie" om genocide uit te voeren en heeft hij die noch bevolen, noch gepland. De amici stellen dat de aanklagers dat in de afgelopen twee jaar niet hebben kunnen bewijzen.

De twee advocaten, de Brit Kay en de Serviër Tapuskovic, hebben een motie ingediend nadat de aanklagers de eerste ronde van de presentatie van hun bewijsmateriaal hadden afgerond. Zo'n motie wordt normaal door de verdediging geschreven. Het proces, dat op 12 februari 2002 begon, is tot 8 juni geschorst om de oud-president in staat te stellen zijn verdediging voor te bereiden.

De aanklacht wegens genocide is de zwaarste aanklacht tegen de Joegoslavische ex-president. Als de rechters de motie inwilligen, betekent dat dat Milosevic tussentijds van de beschuldiging genocide in de aanklacht wordt vrijgesproken. In dat geval hoeft hij zich op dat punt niet te verdedigen.

Andere aanklachten, zoals misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in Bosnië, Kroatië en Kosovo, blijven wel bestaan. Maar de amici vinden dat ook op veel andere punten geen bewijs is geleverd, zo blijkt uit hun bijna honderd pagina's lange verzoekschrift.

Het tribunaal heeft in de meer dan tien jaar van zijn bestaan genocide slechts een keer bewezen geacht. Het veroordeelde de Bosnisch-Servische generaal Krstic tot 46 jaar cel wegens genocide na de val van Srebrenica. Diens hoger beroep loopt nog.

De Jamaicaan Patrick Lipton Robinson is nu officieel de nieuwe voorzittend rechter in het Milosevic-proces. De Brit Richard May, die sinds juni 2001 de zittingen met Milosevic leidde, verlaat het VN-hof om gezondheidsredenen. Bij de zeldzame zittingen van de afgelopen weken zat Robinson al voor.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief