Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Raad tekent interim-wet Irak morgen

7 mrt 04

De regeringsraad in Irak zal de interim-grondwet voor het land morgen ongewijzigd ondertekenen. De sjiieten zijn nog steeds niet tevreden, maar ze leggen zich neer bij de tekst die vorige week is opgesteld.

Sjiitische politici spraken dit weekend met hun geestelijk leider, ayatollah Ali al-Sistani. Die had bezwaren geuit tegen de tekst, waarna de constitutie vrijdag op het laatste moment niet kon worden ondertekend.

Al-Sistani houdt zijn bezwaren, maar hij en de sjiitische politici denken dat tekenen het beste is. De andere bevolkingsgroepen zouden anders de indruk krijgen dat de sjiieten uit zijn op de macht in Irak.

Volgens de sjiieten krijgen de Koerden in de voorlopige grondwet te veel macht. Volgens de tekst kunnen drie van de achttien provincies in Irak de grondwet blokkeren. Daarmee hebben de Koerden in feite een vetorecht, en daar zijn de sjiieten, die meer dan 60 procent van de Iraakse bevolking uitmaken, het niet mee eens.

Kerbala
Afgelopen woensdag werd de ondertekening van de grondwet ook al uitgesteld na de aanslagen in Kerbala en Bagdad, waarbij 181 mensen om het leven kwamen.

De Amerikanen maken grote haast met het invoeren van de voorlopige grondwet. Zij willen uiterlijk op 30 juni aanstaande de macht aan de Irakezen overdragen.

(Bron: NOS nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief