Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ondernemingsraad UWV dreigt De Geus met kort geding

8 mrt 04

De ondernemingsraad van uitkeringsinstantie UWV wil worden betrokken bij de plannen van minister De Geus van Sociale Zaken om de top van het UWV te wijzigen. De raad wil binnen 48 uur antwoord van de Geus. Blijft antwoord uit, dan spant hij een kort geding aan.

De Geus heeft vorige maand de topmannen Joustra en De Cloo (tijdelijk) de laan uitgestuurd, omdat die hem onjuist hadden geïnformeerd over de hoge verbouwingskosten van de directieburelen van het UWV-pand in Amsterdam. De bewindsman heeft inmiddels de landsadvocaat ingeschakeld om van Joustra af te komen. Ook zou hij hem al een andere baan hebben aangeboden.

Al half februari had de OR in een brief aan de Geus geëist te worden betrokken bij zijn plannen wijzigingen aan te brengen in de leiding van het bedrijf. De minister heeft daar nog niet op gereageerd. De ondernemingsraad wijst erop dat in de wet staat dat voorgenomen besluiten tot benoeming of ontslag van bestuurders ter advisering aan de OR moeten worden voorgelegd.

Er is bij het UWV een reorganisatie aan de gang, waarbij een groot aantal banen verdwijnen en het aantal kantoren sterk wordt teruggebracht. Dat proces komt volgens de OR in gevaar als niet "heel snel en goed orde op zaken wordt gesteld''. De raad vreest bovendien dat mogelijke gouden handdrukken aan de topmannen ten koste zullen gaan van het reorganisatiebudget dat er is voor 'gewone' medewerkers die straks overtollig raken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief