Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dutroux toch akkoord met herkenbare foto's

8 mrt 04

Marc Dutroux geeft toch toestemming dat foto's van hem in de krant worden afgedrukt zonder 'balkje' voor zijn ogen. Vorige week, bij aanvang van het langverwachte proces tegen hem, verraste hij iedereen door herkenbare foto's te laten verbieden. In België is het gebruikelijk dat dagbladen foto's afdrukken van verdachten in de rechtbank.

Dutroux' advocaat Magnée, die benaderd was door de Belgische journalistenvereniging, had zijn cliënt gevraagd om het verbod terug te draaien. Maandagmorgen zei Dutroux bij aanvang van de tweede week van het proces dat hij toch akkoord gaat. "Ik wil niet het verwijt horen dat ik de media manipuleer'', zei de man. Hij wordt verdacht van moorden, verkachtingen en ontvoeringen.

Vorige week ontstond er een relletje toen dagblad Het Laatste Nieuws het fotoverbod openlijk aan zijn laars lapte. Dutroux prijkte groot op de voorpagina van woensdag 3 maart. Daarop werd de accreditatie (toestemming om het proces bij te wonen) van de fotograaf van de krant ingetrokken. Een dag later kwam ook het Belang van Limburg met een prent van Dutroux.

Kranten die de konterfeitsels van verdachten plaatsen, hebben in beginsel in België de wet aan hun zijde. Maar de voorzitter van een hof is een soort keizer in zijn eigen gebouw en hij kan, op verzoek van de verdachte, het plaatsen van foto's toch aan banden leggen.

(Bron: ANP/BELGA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief