Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet volgt Kamer in aanpak fraude

10 mrt 04

Het kabinet gaat een deel van de voorstellen van de Tweede Kamer om fraude beter te bestrijden overnemen. Dat heeft premier Balkenende beloofd tijdens het debat over de publieke moraal.

Balkenende neemt het D66-voorstel over om instellingen die met belastinggeld werken, in het openbaar verantwoording te laten afleggen over de besteding ervan. De boekhouding van bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen moet openbaar worden gemaakt. Verder wil Balkenende in navolging van GroenLinks werknemers verplichten aan de bel te trekken als ze kennis hebben van fraude in een bedrijf. Klokkenluiden moet een burgerplicht worden.

Ten slotte voelt Balkenende wel voor het idee van de SP om een betere gedragscode voor politici en bestuurders op te stellen. De tijd van gedogen is voorbij, zei de premier. Maar dat wil niet zeggen dat Nederland nu een fraudeland is, benadrukte Balkenende. De meeste fracties waren het daarmee eens, hoewel sommige oppositiepartijen wel bang zijn dat het kabinet de problemen te zeer relativeert.

Het debat was aangevraagd door SP-voorman Jan Marijnissen naar aanleiding van affaires zoals de bouwfraude en de boekhoudschandalen bij bijvoorbeeld Ahold.

(Bron: NOS Nieuws)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief