Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

186 doden door bomaanslagen Madrid

11 mrt 04

De Spaanse politie is een grote zoekactie begonnen naar twee mannen die donderdagochtend tussen 07.00 uur en 07.10 uur verschillende treinen in- en uitstapten op het station van Alcalá de Henares, ten oosten van Madrid. Dat melden Spaanse media. Een van de getroffen treinen kwam vanuit dit station de Spaanse hoofdstad binnen.

Bij vier bomaanslagen op drie treinstations vielen in de ochtendspits, rond half acht, zeker 186 doden. Bijna negenhonderd mensen zijn gewond geraakt. De verwachting is dat het dodental nog verder oploopt.

De aanslagen zijn voor zover bekend nog niet opgeëist. Spanje "sluit niets uit" bij het onderzoek naar degenen die achter de aanslagen zitten. Dat zei minister Angel Acebes van Binnenlandse Zaken, die in een eerste reactie de beschuldigende vinger direct op de Baskische afscheidingsbeweging ETA had gericht.

De leider van de Baskische radicale politieke partij Batasuna, die verboden is wegens haar banden met de ETA, heeft gezegd dat hij zich niet kan voorstellen dat de aanslagen het werk van de ETA zijn. Arnaldo Otegi zei dat de daders volgens hem gezocht moeten worden in kringen van het 'Arabisch verzet'.

Dertien bommen
Bij de aanslagen zijn in totaal dertien explosieven gebruikt. Tien bommen zijn tot ontploffing gekomen. Dat heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes gezegd. Drie bommen explodeerden in het station Atocha in centraal-Madrid en vier in de buurt van hetzelfde station.

Eén explosief deed zijn dodelijke werk in het station Santa Eugenia en twee in het zuidelijk gelegen station El Pozo. Volgens de minister hebben de autoriteiten de drie overige bommen achterhaald en gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Het is de grootste aanslag die ooit in Spanje is gepleegd.

ETA
De politie in Madrid zegt dat de aanslagen het werk lijken te zijn van de Baskische separatistische terreurbeweging ETA. In een brief die wordt toegeschreven aan de beweging is eind februari gewaarschuwd voor aanslagen. De brief waarschuwde "reisagentschappen" die samenwerkten met de "fascistische Spaanse staat". De brief is gepost in het zuidoosten van Frankrijk. Dat heeft het Openbaar Ministerie in de Franse stad Pau gemeld.

Op 29 februari arresteerde de politie twee vermeende leden van de beweging. Die zaten in een vrachtwagen met aan boord zeker vijfhonderd kilo explosieven en waren op weg naar Madrid. Ze zouden van plan zijn geweest daar een aanslag te plegen. In december vorig jaar voorkwam de Spaanse politie een aanslag op een treinstation in de hoofdstad.

In Spanje worden zondag verkiezingen gehouden. De regerende Partido Popular staat in zijn campagne een harde lijn voor tegenover de ETA.

(Bron: NOS Nieuws/ANP/AFP/DPA/BBC News)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief