Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA wil uitleg over hoofddoekjes voor cipiers

12 mrt 04

Het CDA heeft sterke twijfels bij het plan van het ministerie van Justitie om hoofddoekjes te bestellen voor gevangenisbewaarders. Tweede-Kamerlid Sterk vindt dat openbare gezagsdragers in uniform geen zichtbare religieuze uitingen mogen dragen bij de uitoefening van hun beroep.

Ze heeft de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Integratie) donderdag schriftelijk gevraagd of er straks ook hoofddoekjes komen voor politie en marechaussee. Sterk zou daartegen zijn. Handhavers van de wet moeten onpartijdigheid uitstralen, vindt ze.

De LPF wil een Kamerdebat over de hoofddoekjes. Tweede-Kamerlid Eerdmans pleitte eerder al voor een verbod op zichtbare religieuze uitingen voor alle ambtenaren. Het gaat hem veel te ver als de staat nu hoofddoekjes zou gaan bestellen voor werkneemsters.

Een woordvoerder van Justitie zei donderdag dat het ministerie opdracht heeft gegeven voor de ontwikkeling van veilige hoofddoekjes voor gevangenispersoneel. Nu is het zo dat vrouwelijke cipiers die een hoofddoekje willen dragen, daar zelf voor moeten zorgen. Dat is niet altijd veilig, aldus de zegsvrouw.

Hoofddoekjes kunnen het gezichtsveld of het gehoor belemmeren. Ook kunnen ze over het hoofd getrokken worden en gebruikt worden om de drager te verwurgen. De stropdassen die cipiers dragen zitten om deze reden dan ook met een clip vast aan de boord van het uniformoverhemd. Het ontwerp voor veilige hoofddoekjes is inmiddels getest op veiligheid. Er is nog geen beslissing genomen over de bestelling.

Hoofddoekjes maken geen deel uit van het uniform en het is ook niet de bedoeling dat dit verandert, benadrukt de woordvoerder. Mocht het veilige hoofddoekje worden ingevoerd, dan moeten de vrouwelijke cipiers die ze willen dragen, ervoor betalen. Justitie staat dan niet meer toe dat ze hun eigen hoofddoekje dragen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief