Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

ETA ontkent plegen aanslagen

12 mrt 04

De Baskische terreurbeweging ETA heeft ontkend verantwoordelijk te zijn voor de aanslagen in Madrid. Dat heeft een woordvoerder van de afscheidingsbeweging in anonieme telefoongesprekken laten weten aan een krant en een tv-zender in Baskenland. Het is zeer ongebruikelijk dat de terroristische organisatie zo snel na een aanslag met een verklaring komt.

De minister van Binnenlandse Zaken Acebes blijft de ETA vooralsnog als hoofdverdachte zien. Hij wees er vanavond op dat de explosieven die gebruikt werden bij de aanslagen van Spaanse makelij waren. Vanochtend werd nog een bom gevonden in een rugzak in één van de getroffen treinen.

Overigens sluiten de Spaanse autoriteiten niet uit dat de aanslagen het werk waren van al-Qaeda. Zo werd gisteren nabij Madrid een bestelbusje gevonden met daarin ontstekingsmechanismen en een bandje met koranverzen in het Arabisch. Daarnaast ontving een in Londen gevestigde Arabische krant gisteren een brief waarin het terreurnetwerk van Osama bin Laden de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeist.

Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen trekken de al-Qaeda-claim in twijfel. Volgens hen eist de terreurgroep nooit zo snel na een aanslag de verantwoordelijkheid op. Zondag worden in Spanje parlementsverkiezingen gehouden. Vanwege de aanslagen worden geen campagnes meer gevoerd.

Massaal protest
Miljoenen Spanjaarden zijn vrijdagavond in Spaanse steden en dorpen bijeengekomen uit protest tegen de terreuraanslagen van donderdag. De regering had donderdag tot de manifestaties opgeroepen onder het motto: "Aan de zijde van de slachtoffers, met de grondwet, voor de uitroeiing van het terrorisme."

Partijen sloten zich bij de oproep aan. De verwachting is dat de demonstraties tot de grootste gaan behoren die Spanje ooit heeft meegemaakt. In de hoofdstad Madrid verzamelden zich volgens politieschattingen twee miljoen mensen in de stromende regen.

Kroonprins Felipe en premier Aznar waren de prominentste Spaanse deelnemers aan de manfestatie. Grote menigten kwamen ook samen in onder meer de steden Barcelona, Sevilla, Las Palmas op Gran Canaria, Valencia en Vitoria en Bilbao in Spaans Baskenland.

(Bron: ANP/NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief