Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Conflict dreigt over opvolging Bolkestein

12 mrt 04

Tussen de regeringsfracties CDA en VVD dreigt een conflict als eurocommissaris Bolkestein besluit af te zien van een tweede termijn. Beide partijen zullen dan de vrijkomende post in Brussel claimen.

Volgens ingewijden zou voormalig CDA-minister Ruding zich al "warmlopen" voor het eurocommissariaat. Bij de VVD komt vice-premier Zalm in beeld en mogelijk fractieleider Van Aartsen, zegt een ingewijde.

Mocht Bolkestein besluiten nog vijf jaar bij te tekenen, dan is er niets aan de hand. CDA, VVD en D66 hebben informeel afgesproken dat de voormalige VVD-leider dan op zijn post mag blijven. Ze zijn tevreden over de manier waarop hij die de afgelopen jaren heeft bekleed.

Tot voor kort zag het er naar uit dat Bolkestein graag verder wilde. Zondag sprak de bijna 71-jarige liberaal echter plotseling in het openbaar zijn twijfels uit. "Er zijn voors en tegen", zei
hij zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij wil ook wel eens iets anders, zoals boeken of columns schrijven.

In Brussel circuleren al langer geruchten dat Bolkestein bij nader inzien niet zo veel trek meer heeft in nog eens vijf jaar een loodzware post als eurocommissaris. Als Bolkestein niet meer beschikbaar is, dan is volgens een CDA-bron "alles weer open". "Het ligt dan niet voor de hand dat de VVD de eurocommissaris levert", aldus deze bron. Het CDA is van plan in dat geval zelf een kandidaat naar voren te schuiven.

De VVD voelt volgens een partijprominent evenwel niets voor een eurocommissaris van CDA-huize. De liberalen vinden dat het CDA dan te veel invloed krijgt op het Europese beleid. Want die partij beschikt ook al over de premier en de minister van Buitenlandse Zaken. Bovendien heeft het CDA onlangs in de persoon van De Hoop Scheffer de hoogste functie in de NAVO binnengehaald.

Voor de VVD blijft het overigens onduidelijk wat Bolkestein precies van plan is. Volgens een ingewijde staat hij "boven de partij" en bepaalt zelf het moment waarop hij bekend maakt wat hij wil. Zowel VVD als CDA gaat ervan uit dat Bolkestein uiterlijk begin juni hom of kuit geeft. De nieuwe Europese Commissie treedt aan in november.

Overigens heeft ook oppositiepartij PvdA zich in de strijd om de opvolging van Bolkestein gemengd. Partijleider Bos stelde dinsdagavond in het tv-programma Nova oud-staatssecretaris van Cultuur Rick van der Ploeg kandidaat voor de functie. Ook als Bolkestein beschikbaar blijft voor een nieuwe termijn, is Van der Ploeg kandidaat, aldus Bos. De Tweede Kamer zou dan moeten beslissen wie van de twee in Brussel benoemd moet worden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief