Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vijf verdachten opgepakt in Spanje

13 mrt 04

De Spaanse politie heeft vijf verdachten gearresteerd in verband met de aanslagen op vier treinen in Madrid, afgelopen donderdag. Dat heeft minister Acebes (Binnenlandse Zaken) bekendgemaakt.

Het gaat om drie verdachten uit Marokko en twee uit India. Daarnaast worden twee Spanjaarden van Indiase afkomst verhoord. De verdachten zouden een mobiele telefoon en een vervalste simkaart hebben verkocht die in een tas met niet ontplofte explosieven zijn gevonden. Sommigen van hen zouden volgens de minister banden hebben met Marokkaanse islamitische groeperingen.

Volgens de Spaanse krant El Mundo werd de tas werd kort na de aanslagen gevonden. De mobiele telefoon in de rugzak leidde de politie naar de verdachten.

In de tas zaten ook explosieven en ontstekers die gelijk zijn aan de ontstekers die de politie donderdag na de aanslagen in een bestelbusje vond in de forenzenstad Alcala de Heneras. In het busje werd ook een bandje met Koranteksten ontdekt.

Eerder vandaag zei de Spaanse regering de Baskische afscheidingsbeweging ETA nog steeds als de meest waarschijnlijke schuldige achter de aanslagen te beschouwen. Het dodental als gevolg van de explosies is vandaag tot 200 gestegen.

"ETA blijft onze belangrijkste verdachte, er zijn geen aanvullende gegevens die suggereren dat er een connectie is met al-Qaeda", aldus Acebes vanmiddag. Ook Mariano Rajoy van de regerende Partido Popular (PP), zei ervan overtuigd te zijn dat de ETA verantwoordelijk is voor de bomaanslagen. "De ETA heeft eerder geprobeerd te moorden en amper tien dagen geleden zijn er militanten aagehouden die met meer dan 500 kilo explosieven op weg waren naar Madrid", aldus Rajoy.

De commerciële radiozender SER, die banden heeft met de socialistische oppositie, berichtte vandaag echter dat de Spaanse inlichtingendienst CNI er juist "voor 99 procent" zeker van zou zijn dat radicale moslims achter de aanslagen zitten, en niet de ETA.

De afscheidingsbeweging heeft zelf iedere betrokkenheid ontkend. Een woordvoerder van de verboden partij Batasuna, de politieke tak van de ETA, noemde die ontkenning vandaag "authentiek".

De uiteenlopende meningen over de mogelijke daders heeft deels een politieke achtergrond. Morgen worden parlementsverkiezingen gehouden in Spanje. Volgens analisten kan de centrum-rechtse regeringspartij PP die verliezen als blijkt dat al-Qaeda of een andere radicale islamitische groepering betrokken is bij de aanslagen. Veel Spanjaarden zouden het geweld dan zien als een reactie op de toch al niet populaire deelname van Spanje aan de oorlog in Irak. Als echter blijkt dat de ETA achter de explosies zat, kan de regering waarschijnlijk juist rekenen op electorale steun voor het harde beleid tegen de afscheidingsbeweging.

Het Spaanse dagblad El País berichtte vandaag dat de regering enkele uren na de aanslagen een memo naar haar ambassadeurs zou hebben verstuurd met de opdracht de ETA van de terreurdaad te beschuldigen."U moet elke gelegenheid aangrijpen om te bevestigen dat ETA verantwoordelijk is voor deze brute aanslagen, om zo elke twijfel te verdrijven die bepaalde belanghebbende partijen mogelijk willen verspreiden", zou minister Palacio (Buitenlandse Zaken) in de interne memo hebben geschreven.

(Bron: nosnieuws.nl)


 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief