Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mariniers Irak dragen commando over aan landmacht

15 mrt 04

De Nederlandse mariniers in Irak hebben maandag het stokje overgedragen aan eenheden van de landmacht. Luitenant-kolonel der mariniers R. Oppelaar droeg het commando over aan zijn opvolger, luitenant-kolonel R. van Harskamp.

De ongeveer 1200 Nederlandse militairen, meest mariniers, hebben vier maanden gediend in Irak. Ook hun opvolgers komen voor vier maanden. Het kabinet beslist later dit voorjaar of zij in de zomer zullen worden opgevolgd.

De overdrachtsceremonie vond plaats bij Camp Smitty, het grootste kamp van de Nederlanders in de zuidelijke provincie Al Muthanna. Een groot aantal Irakese autoriteiten was aanwezig, evenals vertegenwoordigers van landen die deel uitmaken van de bezettings- dan wel stabilisatiemacht in Irak.

De eenheden onder commando van luitenant-kolonel Van Harskamp bestaan grotendeels uit militairen van de 41e Gemechaniseerde Brigade uit Seedorf, van de 11e Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en een helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht. In totaal gaat het om 1200 Nederlandse militairen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief