Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerwraak motief voor moord Koog aan de Zaan

15 mrt 04

Eerwraak was het motief voor de moord op een Turkse vrouw afgelopen vrijdag voor de deur van een Blijf van mijn Lijf-huis in Koog aan de Zaan. Dat denkt de Federatie Opvang, de brancheorganisatie voor instellingen van maatschappelijke- en vrouwenopvang. De doodgeschoten vrouw was een cliënte van de vrouwenopvang Zaanstad.

De dader reed direct na het incident weg, maar meldde zich korte tijd later bij een nabijgelegen politiepost. Dit is volgens een woordvoerder van de Federatie Opvang een van de tekenen dat het om eerwraak gaat.

Bij de vrouwenopvang Zaanstad ging het gerucht dat de man had gezegd dat de vrouw niet het laatste slachtoffer zou zijn. Wegens deze dreiging zou de situatie in het huis niet meer veilig zijn. Het huis is daarom na de moord ontruimd. Voor tien vrouwen en 21 kinderen is inmiddels alternatieve opvang geregeld. De drie kinderen van de vermoorde vrouw zijn ondergebracht in een pleeggezin.

Het slachtoffer had volgens de woordvoerder al op vier lokaties ondergedoken gezeten. "Haar man wist haar steeds te vinden. Ook dit keer.'' De Federatie Opvang heeft aanwijzingen dat de man niet alleen heeft gehandeld.

Volgens de federatie is dit de derde eerwraakmoord binnen een jaar. De organisatie pleit daarom voor extra maatregelen van het kabinet voor de veiligheid van hun cliënten. De vrouwenopvang wil samen met politie en justitie onderzoeken hoe volstrekt geheime onderduikadressen of zwaar beschermde opvang kunnen worden gerealiseerd. In het geval van dreigende eerwraak moet de politie intensiever worden ingezet.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief