Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irak-missie gaat door ondanks 'Madrid'

16 mrt 04

Premier Balkenende heeft tijdens zijn bezoek aan de VS gezegd dat de recente aanslagen in Madrid niet van invloed zullen zijn op het besluit om het mandaat van de Nederlandse troepen in Irak al dan niet te verlengen. Hij liet doorschemeren dat hij zelf vindt dat de Nederlandse militairen in Irak moeten blijven, omdat hij terugtrekking beschouwt als een knieval voor het terrorisme.

Het mandaat van de Nederlandse SFIR-militairen loopt op 1 juli af. Het kabinet moet nog een beslissing nemen over een eventuele verlenging. Een Kamermeerderheid is daar waarschijnlijk wel voor te vinden, omdat de coalitiepartijen VVD en D66 pal achter Balkenende blijven staan. Beide coalitiepartners verwijten de PvdA te "zwichten voor terrorisme".

Toch is het wegvallen van de PvdA-steun een tegenvaller voor de coalitie. Die heeft liever dat riskante militaire missies ook door de oppositie worden gesteund. GroenLinks en de SP waren van meet af aan tegen Nederlandse bemoeienis met het Irak-conflict.

PvdA-leider Bos riep Balkenende op om er bij de Amerikaanse president Bush op aan te dringen de Verenigde Naties een grotere rol te laten spelen in Irak. Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken hebben vandaag een gesprek met Bush in het Witte Huis. Beiden zullen in daarna New York VN-secretaris-generaal Kofi Annan ontmoeten.

Maandag, op de eerste dag van zijn bezoek aan de VS, kreeg Balkenende op de prestigieuze Princeton Universiteit de Abraham Kuyperprijs uitgereikt. In zijn toespraak bij de aanvaarding van de prijs zei de minister-president dat Europa en de VS veel met elkaar gemeen hebben. Volgens hem heeft Europa geleerd van de interne verdeeldheid naar aanleiding van de oorlog in Irak. "We zijn ons ervan bewust dat we dat niet meer mogen laten gebeuren. Ruziemaken onder elkaar is de slechtste manier om vrede en veiligheid te bereiken."

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief